ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνήμη Βυζαντίου

μνήμη-βυζαντίου-1889

Εκδήλωση – αφιέρωμα στην Προποντίδα διοργάνωσε η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» την περασμένη Τετάρτη στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας Βόλου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μνήμη Βυζαντίου 2018», και με αφορμή το βιβλίο της Δέσποινας Στεργίου «Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα».

Η συγγραφέας του βιβλίου, Δέσποινα Στεργίου, ταξίδεψε το κοινό με λόγο και εικόνα στην Προποντίδα, που αποτέλεσε θύλακα ελληνισμού για χιλιετίες. Η ίδια έχει καταγωγή από την Μπάλια της Προποντίδας, την έχει επισκεφτεί πολλές φορές και γνωρίζει πολύ καλά όλη την περιοχή.

Σημαντικός σταθμός του ταξιδιού η Προύσα, η πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών, με τις φημισμένες θερμές πηγές της, κέντρο σηροτροφίας και μεταξουργίας, με 5.000 Ελληνες και σπουδαίες σχολές, όπως το «Ευγενίδειο Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο». Η Τρίγλια, ελληνική κωμόπολη όπου λειτουργούσαν τα γνωστά «Ζαρίφεια Εκπαιδευτήρια», με απέραντους ελαιώνες και μουριές, με άφθονα εργαστήρια παραγωγής ελαιολάδου και με τους φημισμένους Τριγλιανούς ψαράδες της. Από τους Ελιγμούς, τη Σιγή, το Κουρί, το Ντερέκιοϊ, η αφήγηση συνεχίστηκε στα νησιά της Προποντίδας, στον Μαρμαρά, το μεγαλύτερο νησί απ’ όλα τα άλλα όπου αφθονούσαν οι αμπελώνες και οι ελαιώνες, με τα περιζήτητα στις αγορές της Πόλης κρασιά του. Τη χερσόνησο της Κυζίκου με το σπουδαιότερο λιμάνι της, την Πάνορμο, κέντρο εξαγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Μετά την Αρτάκη, τη Μηχανιώνα, η αφήγηση έφτασε μέχρι την Μπάλια.

Παλιές αυθεντικές συνταγές φαγητών και γλυκών, µε ξεχωριστή γεύση και άρωµα µπαχαρικών, κανέλα και γαρύφαλλο, µπαχάρι και κύµινο. Μαζί και οι καθηµερινές και γιορτινές συνήθειές τους, η οργάνωση, ο παλµός της ζωής τους, πλαισίωσαν την επιτυχημένη εκδήλωση.

Ακούστηκαν τραγούδια από περιοχές της Προποντίδας και χορούς απέδωσε η χορευτική ομάδα της Εστίας «ΙΩΝΕΣ», με υπεύθυνη τη Μαρία Κατσιαρδάνη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Νίτσα Μεντεκίδου, μέλος του Δ.Σ. της Εστίας «ΙΩΝΕΣ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου