ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει»

η-νίκη-μας-και-πάλι-πρωτάθλημα-θα-πάρε-760627

Το νέο βιβλίο του Θανάση Κ. Βογιατζή κερδίζει το κοινό

Κερδίζει το κοινό από την πρώτη μέρα το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου – συγγραφέα Θανάση Κ. Βογιατζή «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Το βιβλίο είναι 544 σελίδων με πλούσιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό. Ομως, η καινούργια αυτή έκδοση της Σύγχρονης Εποχής δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στο βολιώτικο ποδόσφαιρο, ούτε στην ιστορία της ομάδας των Μικρασιατών προσφύγων, της Νίκης Βόλου. Αφορά και στην ίδια την ιστορία του εργατικού – λαϊκού κινήματος του Βόλου σε διάστημα σχεδόν 60 χρόνων.

«Εκεί στα ανοικτά παραθυρόφυλλα έχουν βγει οι ένοικοι των σπιτιών και κουνάνε με συγκατάβαση τα κεφάλια τους και δίνουν ευχές. Αυτή την ώρα δεν κλείνουν βιαστικά τα παράθυρα, ούτε κατεβάζουν τις κουρτίνες για να κρυφθούν στο σκοτάδι των μικρών και φτωχών δωματίων τους, μόνο χαιρετάνε αυτούς που περνάνε και λένε με «τη νίκη». Είναι η μέρα της Νίκης και αυτό το ξέρουν όλοι σε αυτούς τους μικρούς, λασπωμένους δρόμους και περιμένουν αργά το απόγευμα να γελάσουν, να γκρινιάξουν και να αρχίσουν να περιμένουν να έρθει η άλλη Κυριακή, που μπορεί να είναι διαφορετική και χωρίς πίκρα γι’ αυτούς. Κι’ ας παραπονιούνται οι γυναίκες προς τους άνδρες του «η Νίκη, δεν θα φέρει μεροκάματο, ούτε ψωμί στο σπίτι. Ούτε κανένα τσουβάλι με αλεύρι… », γράφει σ΄ ένα σημείο του βιβλίου του ο συγγραφέας θέλοντας να αποτυπώσει το «δέσιμο» με τη Νίκη Βόλου.

Ο Θανάσης Βογιατζής γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας όπου και διαμένει, κάπου στο κέντρο. Πρώτη φορά εργάσθηκε ως δημοσιογράφος τον Σεπτέμβρη του 1986 στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου μέχρι το 1993.

Είναι μέλος του Γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ Τύπου, καθώς και στο γενικό συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και πρόεδρος του παραρτήματος Βόλου.

Για 12 περίπου χρόνια και μέχρι το 2008, ήταν μέλος της διοίκησης της Ερασιτεχνικής Νίκης στην θέση του γραμματέα του Δ.Σ. και υπεύθυνου στα τμήματα υποδομής του μπάσκετ. Για αρκετά χρόνια έκανε και τον φοιτητή στα ΚΑΤΕΕ Κοζάνης, παίρνοντας κάποια στιγμή και το πτυχίο του ηλεκτρολόγου…

Πρώτο του βιβλίο ήταν οι «Τέσσερις ασκήσεις ύφους» το 1985. Ακολούθησαν το 2008 «Όταν τους ιδώμεν όλους υπό το πέλμα μας, όταν τους πατήσωμεν ολοκληρωτικώς τότε θα ησυχάσωμεν», το 2010 το «1936 : Η πάλη των τάξεων», το 2012 «Αυτά που πήρε ο άνεμος και σκόρπισε μακριά…» και το 2017 «Τα ΕΑΣΑΔια, Μέρες δωσιλογισμού στο Βόλο» από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου