ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Mιχαήλ Μαρμαρινός καλλιτεχνικός διευθυντής στην «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα»

o-mιχαήλ-μαρμαρινός-καλλιτεχνικός-διευ-761008

Μια πραγματική έκπληξη, που προκαλεί μεγάλες προσδοκίες και αισιοδοξία για μια διοργάνωση που φλέρταρε με τον γκρεμό: ο διεθνούς φήμης Μιχαήλ Μαρμαρινός αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Ένα πρόσωπο που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, που κάθε παράσταση που δημιουργεί προκαλεί έναν κύκλο νέων ιδεών και συζητήσεων, ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της λεγόμενης καυτής πατάτας του ελληνικού πολιτισμού τα τελευταία χρόνια: της διοργάνωσης «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, νωρίς το απόγευμα το Δ.Σ. της διοργάνωσης ενέκρινε την τοποθέτηση μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Δεν ήταν έκπληξη για τους γνωρίζοντες η τοποθέτηση αφού οι συζητήσεις μεταξύ προέδρου Δέσποινας Γερουλάνου, της γενικής διευθύντριας Μαρίας Παναγίδου και τουΜιχαήλ Μαρμαρινού είχαν γίνει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ο σημαντικός σκηνοθέτης αναλαμβάνει τώρα και με αποσαφηνισμένο ότι η διοργάνωση θα γίνει τελικά το 2023 -η πανδημία είχε αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη στην περίπτωση της Ελευσίνας, που πήγαινε εντελώς ανέτοιμη προς την πρεμιέρα της και με κίνδυνο η διεθνής επιτροπή να αφαιρέσει τον τίτλο από την Ελλάδα. Αν και δεν έχει γίνει η οριστική ανακοίνωση ακόμα για τη μετακίνηση της ημερομηνίας, η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από το Κολέγιο των Επιτρόπων και την αρμόδια διεθνή επιτροπή.

Με τον Μαρμαρινό ως γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή να φέρνει το όραμα, τη διεθνή εμπειρία, αίφνης οι προσδοκίες για τη διοργάνωση ανεβαίνουν πάλι σημαντικά. Ο ίδιος είναι έτοιμος για τη θέση αυτή, με δεδομένο ότι έχει εξασφαλισθεί η χρονική παράταση που του επιτρέπει να δράσει όπως πρέπει. Εχει ενδιφέρον ότι η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μιχαήλ Μαρμαρινού ήταν στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή.

Η επίσημη ανακοίνωση

Λίγο πριν 8 το βράδυ ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του iefimerida.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποφάσισε ομόφωνα την τοποθέτηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού στη θέση του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Η επιλογή του Μιχαήλ Μαρμαρινού στηρίχτηκε αφενός στη δύναμη της προσωπικότητας του, αφετέρου στο πολυσχιδές καλλιτεχνικό του έργο. Οραματιστής στο χώρο του θεάτρου και όχι μόνο, γνωρίζει τη διεθνή πολιτιστική σκηνή στην οποία έχει διακριθεί ως ένας εκ των πρεσβευτών της Ελλάδας που χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης στο εξωτερικό.

“Είναι πολύ μεγάλη τιμή ο τίτλος που μου αποδίδεται. Ελπίζω πως η αγάπη μου για την Ελευσίνα -που μετράει πολλά χρόνια, πολύ πριν την ανακύρηξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα- θα καταφέρει να μετατραπεί, με τη βοήθεια όλων των συνεργατών και της πόλης, σε ένα έργο που θα αφήσει ζωντανά ίχνη και αναμνήσεις”, δήλωσε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μετά την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου.»

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου