ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αφηγήσεις της Ιστορίας»

αφηγήσεις-της-ιστορίας-698754

Σειρά συζητήσεων από το ΠΙΟΠ με αφετηρία το έργο της Βολιώτισσας Λένας Διβάνη

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς προσεγγίζει την Ιστορία και παρουσιάζει σειρά σύντομων συζητήσεων (podcast) με συγγραφείς και μελετητές των εναλλακτικών μορφών λόγου που συνομιλούν με το παρελθόν.

Πώς μπορεί η Ιστορία να γίνει πιο προσιτή στο ευρύ κοινό; Ποιες άλλες μορφές λόγου, πέραν του ιστορικού, και ποιες άλλες μορφές τέχνης ίσως μπορούν να φωτίσουν με εύληπτο τρόπο πτυχές της Ιστορίας;

Η αρχή γίνεται με τη Βολιώτισσα Λένα Διβάνη, καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών, η οποία έχει δημοσιεύσει σειρά ιστορικών μελετών καθώς επίσης μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων.

Με αφορμή τα βιβλία της «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» και «Το πικρό ποτήρι. Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα», από τις Εκδόσεις Πατάκη, συζητείται η ανάγκη να διοχετεύεται η ιστορική γνώση και μέσα από εναλλακτικούς τρόπους αφήγησης. Στη διάρκεια της συζήτησης θίγεται επίσης το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ της ενδελεχούς ιστορικής έρευνας και της λογοτεχνικής εκφοράς της.

Τέλος, συζητείται ο τρόπος εργασίας ενός ιστορικού που αναλαμβάνει ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά και η επιλογή της συγγραφέως να διερευνήσει τον ιστορικό βίο επώνυμων ζευγαριών της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Η Βολιώτισσα Λένα Διβάνη είναι καθηγήτρια της ιστορίας εξωτερικής πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων των γραμμάτων, του πνεύματος και του πολιτισμού.

Εχει δημοσιεύσει πέντε ιστορικές μελέτες και πολλά άρθρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σχέση της με τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τους Βαλκάνιους γείτονές της, για τις μειονότητες και τον εθνικισμό στη ΝΑ. Ευρώπη.

Παράλληλα έχει δημοσιεύσει ως λογοτέχνης δέκα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έναν συγκεντρωτικό τόμο με τα θεατρικά της έργα και τέσσερα παιδικά βιβλία. Πρόσφατα έγραψε το σενάριο και παρουσίασε τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα σύνορα της Ελλάδας» στο Cosmote History.

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» (2019), το οποίο διασκευάστηκε από την ίδια σε σειρά εννέα επεισοδίων που προβλήθηκαν επίσης από το Cosmote History το 2020.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου