ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μια ιδιαίτερη λογοτεχνική βραδιά»

μια-ιδιαίτερη-λογοτεχνική-βραδιά-613083

Από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Μία ιδιαίτερη λογοτεχνική βραδιά γεμάτη συναισθήματα που συνοδεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη πραγματοποιήθηκε χθές, στο φιλόξενο χώρο του νεοκλασικού κτιπου στεγάζεται το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την ημέρα της γυναίκας. Σε ένα χώρο μαγευτικό που συνδύαζε απόλυτα την αύρα του με το πνεύμα της εκδήλωσης η λογοτεχνία είχε τη τιμητική της.

Η διοργάνωση έγινε από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Πρωταγωνιστές ήταν οι τέσσερις μαθήτριες της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Κασσιανή Σκαμάγκα, Νίκη Ρήγα, Ανθή Σταυρίδη και Αντιγόνη Ζάχου με τη φιλόλογο καθηγήτρια τους Σοφία Κανταράκη, ενώ συμμετείχαν οι κυρίες Μαρία Αρφέ, συγγραφέας και Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά. Η κ. Τσακνάκη – Γαβαλά μίλησε για την Jacqueline de Romilly, μια εξέχουσα ελληνίστρια της εποχής μας με διεθνή αναγνώριση. Αναγνώστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Αρφέ, καθώς και μελέτες της κ. Κανταράκη για την πινακοθήκη γυναικείων χαρακτήρων των έργων του Παπαδιαμάντη. Η ίδια επεσήμανε ότι παγιδευμένες σε σκοτεινά οικογενειακά μυστικά, οι ηρωίδες κατατρέχονται από τα λάθη και τα πάθη τους, παλεύουν να ξεφύγουν από τα αδιέξοδά τους και να πολεμήσουν το κακό με όποιους τρόπους τούς προσφέρει η γυναικεία τους φύση: με τον ερωτισμό, τη θηλυκότητά τους, με τους ιστούς εκδίκησης που υφαίνουν. Στην εκδήλωση δόθηκε έμφαση γενικά στο ρόλο της γυναίκας σήμερα, αλλά και στη συμβολή της στην κοινωνία. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των ευθυνών της, καθώς και η πολυπλοκότητα της ζωής της, ήταν σημεία που τονίσθηκαν με ποιητικό τρόπο από τις πρωταγωνίστριες της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους η διευθύντρια κ. Ρηγάκη, ο σχολικός σύμβουλος των φιλολόγων κος Γ. Κοντομήτρος, η πρόξενος της Ιταλίας στο Βόλο κ. Τσοπέλα και πλήθος κόσμου. Στο τέλος, οι μαθήτριες ευχαρίστησαν την κ. Μαρία Σπανού, πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων, για την φιλοξενία αλλά και την ξενάγηση στο χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου