ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα στην Π. Ηλεκτρική

πρεμιέρα-στην-π-ηλεκτρική-602314

Ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής το θεατρικό έργο του Βασίλη Μητσάκη «ο Δελμούζος ξανά στο Βόλο». Ο παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος έρχεται από το υπερπέραν στη γη για να μας αφηγηθεί μια ραψωδία της πολυτάραχης ζωής του που την έζησε εδώ στο Βόλο και που μοιάζει… «Σαν παραμύθι». Ένα παραμύθι όμως για μεγάλους, γεμάτο νοσταλγία για ένα όραμα που χάθηκε όπως χάνονται όλα τα οράματα σ’ αυτή τη χώρα που τρώει τα παιδιά της. Γιατί ο μύθος του Κρόνου είναι από τους πανάρχαιους ελληνικούς μύθους που ζει και βασιλεύει στη σύγχρονη Ελλάδα όσο κανένας άλλος.

Το όραμα του Δελμούζου, όπως όλων των φωτισμένων Ελλήνων των αρχών του 20ου αιώνα, όπως του Σαράτση, του Ζάχου, του Μουσούρη και άλλων, ήταν η αναγέννηση της Ελλάδας μέσω της Παιδείας. Όμως το όραμα αυτό του Δελμούζου το στραγγάλισαν πριν την ολοκλήρωσή του. Και τον ίδιο τον πετροβόλησαν, τον σταύρωσαν.

Αυτό το στραγγαλισμένο όραμά του αφηγείται στην ουσία ο Δελμούζος στο έργο του Βασ. Μητσάκη: «ο Δελμούζος ξανά στο Βόλο». Στην παράσταση του έργου ο ίδιος ο συγγραφέας παίζει τον Δελμούζο και τον Μητροπολίτη Γερμανό Μαυρομάττη. Στο ρόλο της δασκάλας Πηνελόπης Χρηστάκου εμφανίζεται η Αμαλία Γκιζά. Η παράσταση διανθίζεται από μουσική πιάνου των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν, Τσαϊκόφσκι, Βέρντι και Γκρήκ. Στο πιάνο παίζει ζωντανά η Μαριάννα Σαμαρτζή. Η σκηνοθεσία ανήκει επίσης στον ίδιο το συγγραφέα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου