ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τόσκα» στο Αχίλλειο

τόσκα-στο-αχίλλειο-602338

Με την «Τόσκα», το κλασικό αριστούργημα του Τζιάκομο Πουτσίνι, ξεκινά το επόμενο Σάββατο 9 Νοεμβρίου, για τρίτη χρονιά φέτος η παρουσίαση του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 ακόμα υψηλού επιπέδου λυρικές παραγωγές για τη σεζόν 2013 – 2014, που θα μεταδοθούν από τη σκηνή της Metropolitan Opera Νέας Υόρκης και θα προβληθούν σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και θέατρα, μεταξύ των οποίων και το «Αχίλλειον» στο Βόλο.

Οπως είναι γνωστό το βραβευμένο πρόγραμμα: «The Met: Live in HD», παρουσιάζεται στο Βόλο στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Η αποδοχή του κοινού τις δυο προηγούμενες σεζόν ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας πως το «The Met: Live in HD» έχει πλέον γίνει θεσμός στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Η διαχρονική μουσική του βερισμού του Puccini «Tosca» υπηρετείται άψογα από ένα λαμπρό επιτελείο συντελεστών, με επικεφαλής την Patricia Racette στον ομώνυμο ρόλο της ζηλιάρας ντίβας, απέναντι στον Roberto Alagna στο ρόλο του αγαπημένου της Καβαραντόσι. Ο George Gagnidze είναι ο δολερός Σκάρπια. Η σκηνοθεσία είναι του Luc Bondy, τα σκηνικά του Richard Peduzzi, τα κοστούμια της Milena Canonero και οι φωτισμοί του Max Keller. Την Ορχήστρα και Χορωδία της ΜΕΤ διευθύνει ο Riccardo Frizza. H Tosca αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων: μιας ξακουστής λυρικής τραγουδίστριας, ενός φιλελεύθερου ζωγράφου κι ενός σαδιστή αρχηγού της αστυνομίας. Οι τρεις κεντρικοί ήρωες είναι παγιδευμένοι σ’ ένα δίχτυ έρωτα και πολιτικής. Η… δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, για να σκοτώσει ξανά (και ξανά) τον άνδρα που την εκβιάζει, υπό τις ιαχές και τα χειροκροτήματα του κοινού που είναι, βεβαίως, με το μέρος της. Στη σκηνή της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης και πάλι η Τόσκα τραγουδά «Vissi d’ arte, vissi d’ amore» («Εζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα…», μαχαιρώνει τον καταχθόνιο Σκάρπια και μετά αυτοκτονεί.

Η παράσταση «Tosca» θα μεταδοθεί παράλληλα με το Βόλο, σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Λουτράκι, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Λαμία, Καστοριά, Καβάλα, Ρόδο, Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο και στη Λεμεσό της Κύπρου. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η συγκεκριμένη παράσταση θα μεταδοθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

Ακολουθεί στις 14 Δεκεμβρίου το έργο «Falstaff» του Giuseppe Verdi, σε μια νέα παραγωγή της Metropolitan Opera. Η προπώληση των εισιτηρίων στο Βόλο θα ξεκινήσει την Τρίτη στο «Δίαυλο», πρωινές και απογευματινές ώρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου