ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινηματογραφική πρεμιέρα

κινηματογραφική-πρεμιέρα-540102

Σήμερα στις 21.30 θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ «Αχίλλειον» η επίσημη πρώτη της ταινίας 10.000 νύχτες» που είναι αφιερωμένη στο θρυλικό Καφέ Σαντάν του Βόλου. Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου διοργανώνει την πρεμιέρα του μουσικού-ιστορικού ντοκιμαντέρ ανεξάρτητης παραγωγής, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Ανέστης, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Η κάβα «Οινομάθεια», θα προσφέρει ένα ποτήρι κρασί σε όλους τους θεατές της ταινίας. Στη συνέχεια ακολουθεί πάρτι πρεμιέρας στο Καφέ Σαντάν (πολυχώρος Τσαλαπάτα) με live και dj sets με μουσικές 60’ς – 00’ς, από την μπάντα του Καφέ Σαντάν.

Η ταινία, διάρκειας 50 λεπτών, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και καλύπτει την πορεία του θρυλικού Καφέ Σαντάν από το 1981 μέχρι το 2009, χρονιά που το κτίριο που το στέγαζε αρχικά κατεδαφίστηκε. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Ανέστης, την παραγωγή ο Γιώργος Λάγδαρης, τη διεύθυνση φωτογραφίας οι: Τάσος Νικολάου, Κώστας Καρπίδας, Κώστας Αμυγδαλίτσης, Κώστας Καψαλάς, το μοντάζ η Αθανασία Ξαφάρα, τον ήχο ο Γιάννης Εμφιετζίδης και τη διεύθυνση παραγωγής ο Τζανέτος Παπαγεωργίου. Post production: KPixel studio.

Στη διάρκεια της ταινίας οι δημιουργοί του Καφέ Σαντάν, Σπύρος Ποδάρας και Χρίστος Τόλος, αφηγούνται την ιστορία του Καφέ Σαντάν και παράλληλα βλέπουμε και ακούμε τις ξεχωριστές αναμνήσεις από ιδιαίτερες στιγμές και σκηνές ροκ που έζησαν εκεί οι κλασικοί και οι πιο νέοι θαμώνες.

Παρουσιάζεται πολύτιμο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες βίντεο, ηχογραφήσεις) από την πρώτη ως την τελευταία νύχτα του Καφέ Σαντάν, από ζωντανές εμφανίσεις που άφησαν εποχή (Νικόλας Άσιμος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μάτζικ ντε Σπελ, Τζον Χάμοντ, Λουϊζιάνα Ρεντ, Μπομπ Μπρόζμαν και πολλοί άλλοι) και φυσικά της «Καφέ Σαντάν Μπάντας» και των μετέπειτα «Νορμάλ». Γνωστοί καλλιτέχνες που πέρασαν από το Καφέ Σαντάν (Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Γιοκαρίνης, αφοί Σπυρόπουλοι – «Σπυριδούλα», Διονύσης Τσακνής, Λάκης Καραλής, Ηλίας Ζάικος, Νίκος Παρθένης κ.α.) αλλά και μουσικοί που πήραν τις αφορμές και τα πρώτα διδάγματα σ’ αυτόν το χώρο, καταθέτουν τη δική τους εμπειρία και άποψη για το Καφέ Σαντάν.

Πέρα από την υπόθεσή της, η ταινία έχει κι άλλη μια μοναδικότητα, ιδιαίτερα επίκαιρη: Δεν χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, αλλά είναι ανεξάρτητη παραγωγή φτιαγμένη χάρη στην εθελοντική προσφορά των συντελεστών της, επαγγελματιών του οπτικοακουστικού χώρου γνωστών, φίλων αλλά και μέχρι τότε άγνωστων, που όλοι έδωσαν ένα κομμάτι από το χρόνο τους, τη γνώση και την εμπειρία τους. Το ότι υπάρχει αυτή η ταινία οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου