ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινηματογραφική πρεμιέρα

κινηματογραφική-πρεμιέρα-547763

Η πρώτη προβολή της ταινίας 10.000 νύχτες» που είναι αφιερωμένη στο θρυλικό Καφέ Σαντάν του Βόλου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 21.30 στο Σινέ «Αχίλλειον». Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου διοργανώνει την πρεμιέρα του μουσικού-ιστορικού ντοκιμαντέρ ανεξάρτητης παραγωγής, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Ανέστης, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Η κάβα «Οινομάθεια», θα προσφέρει ένα ποτήρι κρασί όλους τους θεατές της ταινίας. Στη συνέχεια ακολουθεί πάρτι πρεμιέρας στο Καφέ Σαντάν (πολυχώρος Τσαλαπάτα) με live και dj sets με μουσικές 60’ς – 00’ς, από την μπάντα του Καφέ Σαντάν.

Η ταινία, διάρκειας 50 λεπτών, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και καλύπτει τη πορεία του θρυλικού Καφέ Σαντάν από το 1981 μέχρι το 2009 χρονιά που το κτίριο που το στέγαζε αρχικά κατεδαφίστηκε. Τα τελευταία χρόνια -κι αυτή είναι μια τάση που αντανακλάται και στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ- η παράλληλη «μη επίσημη» και μη καταγεγραμμένη ιστορία μιας πόλης αναδεικνύεται μαζί με αυτό που παλιά αναφέρονταν ως «ποπ κουλτούρα» αλλά πια ανήκει στο κύριο ρεύμα του πολιτισμού με αφορμές συναυλιακούς χώρους, γκαλερί, καταστήματα – στέκια κ.λπ. που έπαιξαν το δικό τους ρόλο στη γενικότερη εξέλιξη μιας πόλης ή μιας συνοικίας και άφησαν το στίγμα τους και στις επόμενες γενιές. Η ταινία «10.000 Νύχτες» λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο και απευθύνεται όχι μόνο στο Βολιώτη θεατή που γνωρίζει το θέμα της, αλλά στο σύνολο του κινηματογραφικού κοινού.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Ανέστης, την παραγωγή ο Γιώργος Λάγδαρης, τη διεύθυνση φωτογραφίας οι: Τάσος Νικολάου, Κώστας Καρπίδας, Κώστας Αμυγδαλίτσης, Κώστας Καψαλάς, το μοντάζ η Αθανασία Ξαφάρα, τον ήχο ο Γιάννης Εμφιετζίδης και τη διεύθυνση παραγωγής ο Τζανέτος Παπαγεωργίου. Post production: KPixel studio.

Η ταινία

Στις «10.000 Νύχτες» το ροκ και το μπλουζ ερμηνευμένα ζωντανά στη σκηνή συναντούν την τοπική ιστορία. Ο τόπος που συμβαίνει αυτό και ταυτόχρονα το θέμα της ταινίας είναι το Καφέ Σαντάν! Το «παλιό» Καφέ Σαντάν στο Βόλο, στη συμβολή των οδών Ογλ και Κονταράτου (πρώην Ορφέως) το κτίριο του οποίου κατεδαφίστηκε το 2009, αλλά μέχρι τότε και για 28 χρόνια ήταν πόλος έλξης για τους νέους στα χρόνια και την ψυχή, αλλά και χώρος εμφάνισης μεγάλων καλλιτεχνών -Ελλήνων και ξένων- καθώς και χωνευτήρι μουσικών, πνευματικών και κοινωνικών ανταλλαγών.

Οι «10.000 νύχτες» είναι ένα ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να αναδείξει τις ανθρώπινες και τις μουσικές πλευρές της ιστορίας ή μάλλον των ιστοριών που συνέβησαν μέσα στο Καφέ Σαντάν από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι και την ημέρα του γκρεμίσματος και εστιάζει κυρίως στις δύο ιδιαιτερότητες του χώρου: τη διάρκεια των 28 χρόνων της ύπαρξης του και το πέρασμα δεκάδων μουσικών και συγκροτημάτων απ’ το πάλκο του. Το σενάριο της ταινίας καλύπτει τρεις δεκαετίες γεμάτες ζωντανή μουσική σε ένα χώρο που άλλαξε τις ζωές πολλών.

Στη διάρκεια της ταινίας οι δημιουργοί του Καφέ Σαντάν Σπύρος Ποδάρας και Χρίστος Τόλος αφηγούνται την ιστορία του Καφέ Σαντάν και παράλληλα βλέπουμε και ακούμε τις ξεχωριστές αναμνήσεις από ιδιαίτερες στιγμές και σκηνές ροκ που έζησαν εκεί οι κλασικοί και οι πιο νέοι θαμώνες.

Στην ταινία παρουσιάζεται πολύτιμο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες βίντεο, ηχογραφήσεις) από την πρώτη ως την τελευταία νύχτα του Καφέ Σαντάν, από ζωντανές εμφανίσεις που άφησαν εποχή (Νικόλας Άσιμος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μάτζικ ντε Σπελ, Τζον Χάμοντ, Λουϊζιάνα Ρεντ, Μπομπ Μπρόζμαν και πολλοί άλλοι) και φυσικά της «Καφέ Σαντάν Μπάντας» και των μετέπειτα «Νορμάλ».

Γνωστοί καλλιτέχνες που πέρασαν από το Καφέ Σαντάν (Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Γιοκαρίνης, αφοί Σπυρόπουλοι – «Σπυριδούλα», Διονύσης Τσακνής, Λάκης Καραλής, Ηλίας Ζάικος, Νίκος Παρθένης κ.α.) αλλά και μουσικοί που πήραν τις αφορμές και τα πρώτα διδάγματα σ αυτόν το χώρο, καταθέτουν τη δική τους εμπειρία και άποψη για το Καφέ Σαντάν.

Πέρα από την υπόθεσή της, η ταινία έχει κι άλλη μια μοναδικότητα, ιδιαίτερα επίκαιρη: Δεν χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, αλλά είναι ανεξάρτητη παραγωγή φτιαγμένη χάρη στην εθελοντική προσφορά των συντελεστών της, επαγγελματιών του οπτικοακουστικού χώρου γνωστών, φίλων αλλά και μέχρι τότε άγνωστων, που όλοι έδωσαν ένα κομμάτι από το χρόνο τους, τη γνώση και την εμπειρία τους. Το ότι υπάρχει αυτή η ταινία οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου