Βιβλιοπαρουσίαση στο Πορφυρογένειο Αγριάς

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-19, 18:25:22
O Σταύρος Ζουμπουλάκης (δεξιά) και ο Στρατής Μπουρνάζος (αριστερά) στα γραφεία του Αρτου Ζωής, Ιούνιος 2020
Βιβλιοπαρουσίαση στο Πορφυρογένειο Αγριάς

Μετά τον Θεόφιλο στο θέατρο του Πορφυρογένειου, με τον Θοδωρή Προκοπίου, που τον αποθέωσε το κοινό, και προτού ανακοινωθεί ακόμη μία έκπληξη, μουσική αυτή τη φορά, την τιμητική του έχει ο λόγος.

Το Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς εγκαινιάζει τη βιβλιοθήκη του, σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα, με τη συμμετοχή του προέδρου του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρου Ζουμπουλάκη και του ιστορικού και δημοσιογράφου, Στρατή Μπουρνάζου.

Στη διάρκεια των εγκαινίων της βιβλιοθήκης, στο Ιδρυμα Πορφυρογένη στην Αγριά, θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Σταύρου Ζουμπουλάκη και Στρατή Μπουρνάζου με τίτλο «Σταύρος Ζουμπουλάκης: Έντεκα συναντήσεις

συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο», το οποίο εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Πόλις.

Οπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, οι δύο συνομιλητές συζητούν χωρίς συμβατικότητες για θέματα που τους απασχολούν. Ξεκινώντας από βιώματα του Στ. Ζουμπουλάκη, τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων, τις σπουδές, τα πρώτα διαβάσματα η συζήτηση περνά στην εμπειρία της διδασκαλίας, στη διεύθυνση, για πολλά χρόνια, της Νέας Εστίας, και στα δύο ιδρύματα των οποίων είναι σήμερα επικεφαλής: τον Άρτο Ζωής και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Σειρά παίρνουν ζητήματα γενικότερα και μεγάλα, όπως η αρρώστια και ο πόνος, η πίστη και η θρησκεία, ο εβραϊσμός και ο αντισημιτισμός, η πολιτική, η λογοτεχνία.

Οι συζητητές αναφέρονται σε προσωπικότητες γοητευτικές, όπως ο Άγγελος Ελεφάντης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος και άλλοι.

Οι απόψεις τους διαφέρουν, πολλές φορές αρκετά, άλλωστε, όπως λέει ο Στρατής Μπουρνάζος στον πρόλογο, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες έπαιξαν κομβικό ρόλο στη συζήτηση. Όμως, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο οι δύο συνομιλητές χειρίζονται τις διαφορές είναι απολαυστικός, κρατά ζωντανή τη συζήτηση και την εμπλουτίζει. Ο αναγνώστης θα αντλήσει όχι μόνο γνώσεις αλλά και ένα σπάνιο μάθημα διαλεκτικής σκέψης και αντιμετώπισης διαφωνιών, και θα απολαύσει τον λόγο που κυλάει σας γάργαρο νερό, με μια εξαιρετική ακρίβεια, ωστόσο, χωρίς ούτε μία λέξη περιττή.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κατερίνα Πορφυρογένη.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=