ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Και σήμερα ανεβαίνει «Το παλτό»

και-σήμερα-ανεβαίνει-το-παλτό-893449

Ο αγαπημένος μονόλογος «Το παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ, σε εμβληματική ερμηνεία του Θοδωρή Γκόγκου, συνεχίζει τις παραστάσεις στον Βόλο στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» σήμερα, Σάββατο 14 Μαΐου, στις 20:30.

Την παραγωγή διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» και το Politheatro performing.

Ενας υπαλληλάκος είναι ο ήρωας στο κορυφαίο διήγημα του Gogol, που δημοσιεύτηκε το 1842. Το δικό του όνειρο: Δεν λαχταράει μια γυναίκα, αλλά ένα πανωφόρι. Σ’ αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλες του οι επιθυμίες, όλη του η αντίληψη για σπουδαιότητα, κοινωνική επιβολή. Παραμένει μέρες και νύχτες νηστικός, στερείται το κάθε τι και μαζεύει καπίκι καπίκι την αξία του! Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Ομως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει…

Ο Μπιελίνσκι αναλύει με λαμπρή διορατικότητα και ακράτητο ενθουσιασμό την τέχνη του Gogol, που «από το τίποτα φτιάχνει το παν»: «Τα διηγήματα του Gogol τα χαρακτηρίζουν η απλότητα του μύθου, το εθνικό τους χρώμα, η ακέραια αλήθεια της ζωής, η πρωτοτυπία τους και το κωμικό τους στοιχείο, που τα εμψυχώνει, στοιχείο που πάντα νικά το βαθύ αίσθημα της λύπης και απελπισίας. Ολες αυτές οι ιδιότητες έχουν μια κοινή πηγή: Ο Gogol είναι ποιητής, είναι ένας ποιητής της πραγματικής ζωής!». Ο Gogol στάθηκε ο πατέρας της ρωσικής πεζογραφίας, σίγουρα «πρώτος αυτός αντίκρισε με τόλμη και ειλικρίνεια τη ρωσική πραγματικότητα», σίγουρα λίγοι συγγραφείς έχουν για τον λαό τους τόση σημασία όσο εκείνος για την αφυπνιζόμενη Ρωσία.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία – διασκευή Θοδωρής Γκόγκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Φωτογραφίες Χρήστος Γκλίβας – Γιώργος Σταύρος

Video Στεριανή Βερνιώτου

Σχεδιασμός αφίσας Σεμέλη Παπαοικονόμου

Σκηνικά – σχεδιασμός φωτισμών Θοδωρής Γκόγκος

Μουσική επιμέλεια Σεμέλη Παπαοικονόμου

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής Σεμέλη Παπαοικονόμου

Ερμηνεύει ο Θοδωρής Γκόγκος

Γενική είσοδος 10 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ.

Πληροφορίες κρατήσεις τηλ. 6906842332,

Πλάτωνος 20 Βόλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου