ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα

αφιέρωμα-στη-μικρασιάτισσα-438264

Το απόσταγμα της λογοτεχνικής ευαισθησίας της Αρετής Τζανετοπούλου, διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Βόλου, καταγράφεται στα δύο βιβλία που παρουσιάστηκαν χθες στο Αχίλλειο, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, ως φόρος τιμής στην Μικρασιάτισσα. Η χθεσινή εκδήλωση αφιερώθηκε τιμής ένεκεν στην Αννα Αιβαζόγλου, δημιουργό και «ψυχή» της Εστίας «Ιωνες» και ξεκίνησε με χαιρετισμό του συζύγου της αείμνηστης Αννας Αιβαζόγλου, Αλέξανδρου Δημητρόπουλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αντιπροσώπευε την κυμπάρισσα Μικρασιάτισσα και σε όλη τη ζωή της, υπηρέτησε τη Μικρασιάτικη ιδέα».

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις ΗΡΑ εκδοτική και τον σύλλογο «Ιωνία», παρουσιάστηκαν τα βιβλία: «Λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της Μικρασιάτισσας. Η οικεία ξένη στην Ιωνία και η πρόσφυγας στην πατρίδα της» και «Η αναγνώριση του ξένου στη λογοτεχνία. Το παράδειγμα της Μικρασιάτισσας». Τα βιβλία παρουσίασαν η Ιωάννα Λαλιώτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ματίνα Μωραϊτη, φιλόλογος με διακρίσεις στη λογοτεχνία, σκιαγραφώντας με ρέοντα λόγο το συγγραφικό έργο της Αρετής Τζανετοπούλου. Την χθεσινή εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη της Άννας Αϊβαζόγλου ως φόρος τιμής στη Μικρασιάτισσα μάνα, πλαισίωσαν μουσικά ο Βασίλης Αγροκώστας και ο Κωνσταντίνος Γεδίκης.

«Επέλεξα μέσα από την ερμηνεία των λογοτεχνικών κειμένων να παρουσιάσω τη λογοτεχνική εικόνα της γυναίκας της Μικρασίας, η οποία είναι γοητευτική, δυνατή, ευαίσθητη, δυναμική, ευάλωτη, είναι η γυναίκα η οποία υφίσταται αλλά και διαχειρίζεται τη μοίρα της» δήλωσε η συγγραφέας.

Αναλύοντας το περιεχόμενο των δύο βιβλίων, η ίδια ανέφερε ότι η λογοτεχνία «με κοινό τόπο τη μνήμη, την ιστορία, τη βιωμένη εμπειρία, τα φορτία της συναισθηματικής έντασης, του αφηγηματικού χρόνου κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου στην Μικρασία, της καταστροφής, της προσφυγικής ώρας των Ρωμιών και των αφηγηματικών φωνών που αρθρώνουν βιωματικό, αυτοβιογραφούμενο ή καθαρά μυθοπλαστικό λόγο, γίνεται το αντικείμενο της μελέτης μας, όσον αφορά στην εικόνα της Μικρασιάτισσας. Θεωρώ ότι η ιστορία γίνεται το κύτταρο της λογοτεχνίας και η λογοτεχνία είναι αυτή που καθιερώνει την ιστορία στη συνείδηση των μαζών» υπογράμμισε η κ. Τζανετοπούλου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου