ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σμύρνη μου Αγαπημένη» στον Βόλο

σμύρνη-μου-αγαπημένη-στον-βόλο-202016

H υπερπαραγωγή «Σμύρνη μου Αγαπημένη», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ταινία προβάλλεται στα Village Cinema στον Βόλο, σήμερα, Κυριακή και καθημερινά έως και την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, σε δύο αίθουσες, στην 3 στις 21:10 και στην 4 στις 19:00.

Πρόκειται για μία πλούσια υπερπαραγωγή, με αφηγηματικό ρυθμό, που ικανοποιεί το ευρύ κοινό και με μια ιστορία που κυλά χωρίς παρατράγουδα, δένοντας προσεκτικά και μεθοδικά το προσωπικό δράμα της οικογένειας Μπαλτατζή με το εθνικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η ταινία του Γρηγόρη Καραντινάκη αποτελεί μια ευπρεπή διασκευή του ομότιτλου θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση.

Η ιστορία

Η ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα Φιλιώ Μπαλτατζή φτάνει στη σημερινή Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της ούτε πως η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτέρι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή.

Ουσιαστικά η ιστορία παρακολουθεί μια μεγάλη οικογένεια της Σμύρνης, τους Μπαλτατζήδες. Η Φιλιώ (Ντενίση), η μάνα και οικοδέσποινα, είναι μια γυναίκα… «σμυρνιά», κοσμοπολίτισσα, ευγενική αλλά και δραστήρια, στα σαλόνια αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο άντρας της (Κακούρης) είναι βενιζελικός παθιασμένος, ο αδελφός του (Κατσούλης) επιφυλακτικός με τη Μεγάλη Ιδέα, η κόρη της (Παντούση) ερωτευμένη με Αγγλο αξιωματούχο στην πόλη, η υπηρέτρια Ζαχαρούλα (Γερονικολού) ερωτευμένη με τον γιο της οικογένειας, η φίλη Τακουΐ (Κουλίεβα) προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της ζωής της. Στο σπίτι ζει κι ο Χαλίλ (Μπουράκ Χακί), ο οδηγός, με τον πατέρα του (σύντροφος, αυτός, από δεκαετίες του πατριάρχη του σογιού, Πολύκαρπου), ο οποίος, γεροδεμένος κι όμορφος Χαλίλ, έχει μεγαλώσει με τη Φιλιώ και δεν κρύβει την αγάπη του για εκείνη. Κανείς τους δεν ξέρει τι τους περιμένει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου