ΕΞΟΔΟΣ

«Σμύρνη μου αγαπημένη»

σμύρνη-μου-αγαπημένη-215158

Προβάλλεται στον Βόλο η κινηματογραφική υπερπαραγωγή, σε μουσική του Βολιώτη συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη

Στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η κινηματογραφική υπερπαραγωγή «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία προβάλλεται στα Village Cinemas Volos έως την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα η ταινία προβάλλεται στην αίθουσα 2 Πέμπτη έως Κυριακή στις 20.45 και στην αίθουσα 4 από Δευτέρα έως Τετάρτη με δύο προβολές 18.00 και 21.00.

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση, είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ενα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια και τη σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο, Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο.

H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Εκατό χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τραγωδίες όπως αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, σημειώνονται ξανά και ξανά, γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Ετσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη ιστορία της εκάστοτε χώρας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσόθλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αναστασία Παντούση, Ozdemir Ciftcioglu, Νέδη Αντωνιάδη, Γιάννης Εγγλέζος, Έφη Γούση, Nathan Thomas, Χρήστος Στέργιογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Daniel Crossley, Dunkan Skinner, Δάφνη Αλεξάντερ, Μιχάλης Μητρούσης, Nαταλία Δραγούμη, Μανώλης Γεραπετρίτης, Ανδρέας Νάτσιος, Ian Roberson, Joanna Kalafatis και ο Γιάννης Βογιατζής, ενώ special guest stars οι Jane Lapotaire, Susan Hampshire και ο Rupert Graves.

Η μουσική της ταινίας

Εμβληματικές μουσικές συνθέσεις με τη συνθετική σφραγίδα του διακεκριμένου Βολιώτη δημιουργού Ανδρέα Κατσιγιάννη περιλαμβάνονται στο cd «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Η Panik Oxygen παρουσιάζει το soundtrack της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη. Συμμετέχουν οι μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Θοδωρής Μέρμηγκας, Σοφία Μέρμηγκα και Ελεάνα Βαρελά, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Μιλώντας για τη μουσική της ταινίας, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τώρα. Η Σμύρνη, ένα κομμάτι της ζωής μου, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους, οι ιστορίες μας, η κληρονομιά μας. Νιώθω ευγνωμοσύνη, χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη, να αποτυπωθούν όλες αυτές οι υπαρκτές στιγμές μέσα από τη μουσική μου και τις μοναδικές εικόνες που συνέθεσαν με μοναδικό τρόπο την αποτύπωση της ιστορίας της πόλης των πόλεων, της Σμύρνης. Σμύρνη για εμένα είναι κυρίως η Εστουδιαντίνα και όλη αυτή η πορεία, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την ίδια δυναμική, με τους αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες. Οι μουσικές μου είναι αφιερωμένες στη μνήμη του πατέρα μου Παύλου Κατσιγιάννη, παιδί προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά, αυτός μου έμαθε ιστορία και πώς να την καταγράφω, μέσα από τον δικό μου κόσμο».

Το soundtrack της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» κυκλοφορεί στα ψηφιακά καταστήματα https://smarturl.it/4s6jx9, καθώς και ως φυσικό προϊόν στα καταστήματα πώλησης μουσικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου