ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιτροπή για διαφύλαξη της αυθεντικότητας του Ταινιοδρόμου που κατέρρευσε

επιτροπή-για-διαφύλαξη-της-αυθεντικό-424134

Αυτοψία έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την κατάρρευση μέρους του ταινιοδρόμου του εργοστασίου Λιπασμάτων, στο φανάρι της εισόδου του λιμένα Πειραιά (Μώλος Κράκαρη) λόγω του πρόσφατου σεισμού η οποία απέδωσε μακροσκοπικά τα εξής ευρήματα:

Τμήμα Α: Λόγω του σεισμού έπεσαν μικρά τμήματα σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα τα οποία είχαν διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

Τμήμα Β: Από τα 27 υποστυλώματα κατέρρευσαν τα τελευταία 8 που χωροθετούνται προς το Γ τμήμα. Στα υποστυλώματα που απέμειναν στο τμήμα Β σημειώθηκαν αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες καταπτώσεις. Είχαν, επίσης, διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

Η παθολογία αυτή σημειώνεται σε ποσοστό 50% των υποστυλωμάτων που απέμειναν.

3. Κακή φαίνεται ότι ήταν και η συνάφεια υποστυλώματος -οπλισμού λόγω της οξείδωσης.

4. Έχει σημειωθεί και κατάπτωση σε μία πλάκα στέγασης του ταινιοδρόμου ανάμεσα στο 15ο και 16ο υποστύλωμα.

Τμήμα Γ: Δεν παρατηρήθηκε πρόσθετη παθολογία από τον σεισμό. Η κατάπτωση τμημάτων σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα οφείλεται στην οξείδωση του οπλισμού.

Ο ταινιόδρομος των Λιπασμάτων, αποτελεί το ισχυρότερο τοπόσημο στην είσοδο της βιομηχανικής ζώνης στο λιμάνι του Πειραιά επειδή ανακαλεί τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας που τον δημιούργησε. Επιβάλλεται η αναβίωση του Μώλου του Κράκαρη και του ταινιοδρόμου των Λιπασμάτων.

Ως εκ τούτου συγκροτείται Επιτροπή του άρθρου 41 του Ν.3028/2002, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου