ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πιθανόν την Τρίτη να τεθεί σε επανελειτουργία το αναβατόριο της Ακρόπολης

πιθανόν-την-τρίτη-να-τεθεί-σε-επανελει-424214

Οριστική επίλυση του προβλήματος με την εγκατάσταση νέου τύπου αναβατορίου διαπίστωσε ότι χρειάζεται ιδίοις όμμασι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στην αυτοψία που έκανε στο χώρο του αναβατορίου στην Ακρόπολη σήμερα, Δευτέρα. Διαπιστώθηκε ότι ο σημερινός μηχανισμός ανάβασης, μετά από μία δεκαπενταετία συνεχούς λειτουργίας από την εγκατάστασή του, είναι ήδη γηρασμένος και δυσλειτουργικός. Επιπλέον αδυνατεί να εξυπηρετήσει ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, διότι το μέγιστος βάρος ανόρθωσης είναι περιορισμένο. Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η οριστική επίλυση του προβλήματος με την εγκατάσταση νέου τύπου αναβατορίου, έχει δρομολογηθεί για αύριο η αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων, ώστε να αποδοθεί το αναβατόριο σε πλήρη λειτουργία πιθανόν και εντός της ημέρας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη αυτοψία στο χώρο του αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Από την υπηρεσία, παρίσταντο η κ. Αμ. Ανδρουλιδάκη, Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, ο κ. Κ. Φρισήρας, Διευθυντής Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, ο κ. Δ. Σβολόπουλος, Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με τους συνεργάτες του, η κ. Β. Ελευθερίου, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, με τους συνεργάτες της, η κ. Ε. Μπάνου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, με τους συνεργάτες της, καθώς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, που είχε τοποθετήσει και έχει αναλάβει την συντήρηση του υφισταμένου ανελκυστήρα.

Διαπιστώθηκε ότι ο σημερινός μηχανισμός ανάβασης, μετά από μία δεκαπενταετία συνεχούς λειτουργίας από την εγκατάστασή του, είναι ήδη γηρασμένος και δυσλειτουργικός. Επιπλέον αδυνατεί να εξυπηρετήσει ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, διότι το μέγιστος βάρος ανόρθωσης είναι περιορισμένο.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η αντικατάσταση του αναβατορίου με νέο συγχρόνων προδιαγραφών, ώστε να πληρούνται οι απολύτως οι εξής προϋποθέσεις:

  • Η ασφάλεια των επισκεπτών
  • Η ασφάλεια των εργαζόμενων
  • Η συμβατότητα με την αισθητική του χώρου

Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η οριστική επίλυση του προβλήματος με την εγκατάσταση νέου τύπου αναβατορίου, η υπουργός ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα εξής:

1. Χρονοδιάγραμμα για την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ασφαλή λειτουργία του υπάρχοντος μηχανισμού. Αργά το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού σε νέα τηλεφωνική της επικοινωνία με την Διευθύντρια της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών ενημερώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί για αύριο η αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων, ώστε να αποδοθεί το αναβατόριο σε πλήρη λειτουργία πιθανόν και εντός της ημέρας.

2. Η Υπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ως αύριο το μεσημέρι να ενημερωθεί και για τις απαραίτητες ενέργειες και για το συναφές κόστος, που απαιτούνται ώστε στο μεσοδιάστημα το αναβατόριο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με εγγυήσεις για την ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων.

Η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί πώς η πρόσβαση στον Περίπατο ως τη βάση του αναβατορίου να ομαλοποιηθεί έτι μάλλον για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να καταστεί δυνατή για τα πάσης φύσεως αμαξίδια.

Επισημαίνεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες επέδειξαν σωστά αντανακλαστικά στην διαχείριση του προβλήματος και για αυτό το λόγο η υπουργός τις ευχαρίστησε.

Για την επαναλειτουργία του αναβατορίου θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου