ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχίζει το 1ο φεστιβάλ παιδικού βιβλίου

αρχίζει-το-1ο-φεστιβάλ-παιδικού-βιβλίο-35511

Εγκαινιάζεται σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας παράλληλα με τη «Διασχολική Εκθεση Τέχνης»

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις και περισσότερες από 2.100 συμμετοχές εγκαινιάζεται σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας το «1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά), που θα πραγματοποιηθεί διαρκέσει έως μεθαύριο 10 Απριλίου. Το φεστιβάλ εγκαινιάζεται από την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Βόλου, μαζί με την αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού δήμου Βόλου.

Την ίδια ώρα, θα γίνουν τα εγκαίνια και της «Διασχολικής Εκθεσης Τέχνης», με θέμα: «Η φαντασία στον κόσμο των εφήβων», κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτεθούν σχεδόν 800 έργα μαθητών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.

Στη συνδιοργάνωση συμμετέχουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Ενεργή ήταν η υποστήριξη από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με την πολύτιμη και απαραίτητη συνδρομή δεκάδων εκπαιδευτικών, γονέων και βέβαια των μαθητών, που ενισχύουν την προσπάθεια.

Το Φεστιβάλ, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του «Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και τη συνεργασία του «Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), της «Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών», του «Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου και της «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν ο δήμος Βόλου, ο Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δήμου Βόλου, οι «Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του δήμου Βόλου, το «Δημοτικό Ωδείο Βόλου», η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων».

Ξεχωριστή η συμβολή για την ασφάλεια και βοήθεια, των μελών της «Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας».

Παρουσία και σημαντική συμβολή στην προώθηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, θα έχουν μέλη των Συλλόγων «Φλόγα Μαγνησίας» και «Στηρίζω το Παιδί» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερμανόγλωσσων «Ιάσων». Το σημαντικό κομμάτι της έκθεσης των βιβλίων, θα υποστηρίξουν τρία βιβλιοπωλεία της πόλης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων: «Γράμματα», «Πλαστελίνη» καθώς και «Publlic Βόλου». Παράλληλα ευχαριστίες ανήκουν και σε όλους τους υπαλλήλους των παραπάνω φορέων, που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα, καθώς και τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν.

Δράσεις αλληλεγγύης

Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης, έχει αφιερωθεί και στο θέμα της αλληλεγγύης, τόσο με ό,τι αυτό συνδέεται με τα βιβλία, αλλά και με την πράξη. Γι’ αυτό, στους χώρους της Εκθεσης Τέχνης και του Φεστιβάλ, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, θα υπάρχουν εκπρόσωποι της «ΦΛΟΓΑΣ Μαγνησίας: Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο» που θα ενημερώνουν για τη δυνατότητα προσφοράς μυελού των οστών, ενώ θα υπάρχει και μικρό Bazaar. Παράλληλα, για όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, θα γίνεται ενημέρωση από τον «Σύλλογο Στηρίζω το Παιδί» για την σημαντική δράση, ενώ απ’ τα μέλη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων, θα γίνει προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεάς που θα δοθεί για τους σκοπούς του συλλόγου.

Στο μεταξύ, μετά από πρωτοβουλία της «Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού» Δ. Βόλου και προσωπικά της αντιδημάρχου κας Γιούλης Μποντού – Τοκαλή, στη διάρκεια του τριημέρου, όσοι επιθυμούν, μπορούν να φέρνουν μαζί τους ένα βιβλίο που δεν χρειάζονται, ώστε να ενισχυθούν σχολικές βιβλιοθήκες που θα επιλεγούν».

Τα βιβλία με τη συνδρομή των εθελοντών, θα συγκεντρωθούν σε ειδικό χώρο.

Οι συμμετέχοντες

Αξιοσημείωτη ήταν η άμεση ανταπόκριση – υποστήριξη των συμμετεχόντων στο «1ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου», σημαντικών και γνωστών προσώπων, από όλους τους χώρους του πολιτισμού και όχι μόνο, ενώ ήδη, από την επιπλέον προσφορά, ξεκίνησε η δημιουργία λίστας συμμετεχόντων για το επόμενο Φεστιβάλ!

Οι φιλοξενούμενοι (ερχόμενοι από άλλες περιοχές που θα φιλοξενηθούν από την Ενωση και τους συνδιοργανωτές) κατά αλφαβητική σειρά είναι: Ανδρικόπουλος Νικόλας, Γεροκώστα Εύη, Γιώτη Μαρίνα, Γραμμένου Καλλιόπη, Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Κανταρτζή Ευαγγελία, Καρακώστα Βασιλική, Κατσέλης Γιώργος, Μακρής Κωστής, Μπουμπουρή Ράνια, Μπουμπούσης Γιώργος, Παπαμόσχου Ηρώ, Σιδηρόπουλος Παναγιώτης, Σκάρπας Δημήτρης, Στοφόρος Κώστας, Τσιλιμένη Τασούλα, Τσόλκα Αλεξάνδρα, Χαριτίδου Αστερόπη, Χρήστος Δημόπουλος.

Μαγνησιώτες συμμετέχοντες: Αισώπου Μάρω, Αμυγδαλίτση Κασσιανή, Αποστολάκη Γιολίνα, Βασιλείου Φωτεινή, Γεροστάθη Ζωή, Ζαράρης Λάσκαρης Ιγνάτιος (Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης), Καρακασίδης Θεόδωρος, Καραχάλιου Καίτη, Κούγιαλη Γιώτα, Κούρκουλου Αγγελική, Λαμπαδάρη Σταυρίνα, Λεϊμονής Διονύσης, Μπερλής Παναγιώτης, Νίκας Κώστας, Παπαδόπουλος Στέφανος, Παπαναστασίου Φαίδρα, Παυλίδης Μπάμπης, Σδρόλια Αντιγόνη, Στανιού Ελενα, Τσιμπλούλης Γεράσιμος, Φιλίππου Δάφνη και Φώτου Γιώτα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου