ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα Μετέωρα ψάλλοντας «τη υπερμάχω»

στα-μετέωρα-ψάλλοντας-τη-υπερμάχω-295810

Στα Μετέωρα ψάλλοντας «τη υπερμάχω»

Δεν υπάρχει βαφτισμένος χριστιανός που να μην ψάλλει «τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια» στους χαιρετισμούς που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία, που την υμνούν και μας προϊδεάζουν για την επερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα με τα Θεία Πάθη και τη Λαμπρή Ανάσταση.

Βρεθήκαμε στα μοναδικά και επιβλητικά Μετέωρα, που η θέα τους και μόνο προκαλεί δέος και διαλογισμό γι’ αυτούς τους θεόρατους, σπογγώδους υφής βράχους που υψώνονται ακανόνιστοι και στις κορυφές τους φιλοξενούν μικρά και μεγάλα μοναστήρια.

Οδεύοντας προς τα Μετέωρα σ΄ ένα κατάμεστο πούλμαν με την εκδρομή που διοργάνωσε το ΔΣ της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίου Ιωσήφ (SaintJoseph), η ξεναγός και η Πρόεδρος του ΔΣ κα Κουτσούκου μας ενημέρωσαν με λεπτομέρειες για την ιστορία των Μετεώρων. Προορισμός μας τα μοναστήρια του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Χαραλάμπους για να παρακολουθήσουμε τους Γ’ Χαιρετισμούς. Το μοναστήρι στεγάζει γυναίκες-μοναχές που όλες τους έχουν μια γαλήνια μορφή, διαθέτουν ευγλωττία και χέρια ικανά για να διατηρούν ένα πεντακάθαρο περιβάλλον, ετοιμάζουν χειροτεχνήματα, και χάρις στο λαμπερό ανοιξιάτικο απόγευμα φάνταζε ακόμη πιο όμορφο και εντυπωσιακό.

Πριν αρχίσουν οι Χαιρετισμοί μας ξενάγησαν στο ναό του Αγίου Στεφάνου, στο καταπληκτικό Μουσείο με θαυμάσια κειμήλια, άμφια, περγαμηνές του 11ου αιώνα και καταλήξαμε στο μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους. Το βλέμμα μας στάθηκε στον θαυμάσιο Σταυρό που δέσποζε στην κορυφή του Ιερού με τον Εσταυρωμένο .

Οσο πλησίαζε η ώρα έναρξης της λειτουργίας πλήθος πούλμαν και ΙΧ κατέκλυσαν τη δημοσιά και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να έχουμε μια σύντομη συνομιλία με μερικές μοναχές που στην πλειοψηφία τους ήταν σε πού νεαρή ηλικία με φρέσκες επιδερμίδες, που σίγουρα δεν ήταν αποτέλεσμα καλλυντικών, αλλά εσωτερικής γαλήνης που καθρεφτίζεται στα πρόσωπά τους. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι οι περισσότερες μοναχές, τριάντα τον αριθμό, είναι πτυχιούχοι Θεολογίας που αφιερώνουν την ύπαρξή τους εδώ. Μάλιστα η πρώτη μοναχή έχει καταγωγή από τον Βόλο και μας δώρισε βιβλία για τη μοναστηριακή ζωή.

Όταν άρχισαν οι χαιρετισμοί διήρκεσαν ακριβώς μία ώρα, με έναν ξεχωριστό ιερέα που μας έβαλε στο πνεύμα της Λειτουργίας με το σύντομο κήρυγμα, ενώ με τη χορωδία των μοναχών ψάλλαμε με ευλάβεια μέσα στο ανοιξιάτικο απόγευμα την δοξολογία της Παναγίας.

Φεύγοντας από το χαρούμενο και πεντακάθαρο μοναστήρι ευχηθήκαμε να μας αξιώσει ο Θεός και του χρόνου να βιώσουμε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Και κάτι ακόμη, πληροφοριακά αναφέρουμε ότι από τα τριάντα μοναστήρια των Μετεώρων λειτουργούν μόνο τα έξι.

Και μια τελευταία παρατήρηση από την μοναχή που με την ευφράδειά της στην ξενάγηση μας εντυπωσίασε : μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον μοναχικό βίο που αποτελεί μια καθαρά προσωπική επιλογή. Τους απαντήσαμε με τη σειρά μας ότι τα ΜΜΕ γενικώς δεν είναι η καλύτερη συντροφιά στην καθημερινότητά μας.

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου