ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανασύσταση της Συμφωνικής

ανασύσταση-της-συμφωνικής-290544

Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί για την πόλη η ανασύσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Βόλου, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο, πραγματοποιώντας αύριο την πρώτη συναυλία μετά από πέντε, σχεδόν, χρόνια σιωπής.

Ο ορχήστρα – σταθμός για την πόλη του Βόλου, ανασυγκροτήθηκε με αφορμή τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, προκειμένου να αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς για τους φιλόμουσους ανά την Ελλάδα.

«Η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας ενεργοποίησε, προκειμένου να αναδείξουμε και να ανασυστήσουμε θεσμούς που είχαν μαραζώσει, όπως η περίφημη Συμφωνική, η οποία έλειπε από το Βόλο, μια πόλη με μεγάλη πολιτιστική παράδοση» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Γεωργία Τοκαλή, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού. Παράλληλα η ίδια πρόσθεσε ότι «η πρώτη της εμφάνιση μετά από δέκα χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στην αυριανή, πρώτη εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Βόλου στο πλαίσιο διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας».

Παράλληλα η κ. Τοκαλή ανέφερε ότι η πρόταση, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας, διατυπώθηκε «από κοινού με την καλλιτεχνική διευθύντρια για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, Μαρίτα Παπαρίζου και το σκηνοθέτη Βασίλη Αναστασίου». Η κ. Παπαρίζου, σημειωτέον, έχει το βλέμμα στραμμένο προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του ντόπιου δυναμικού και των θεσμών της πόλης που αποτελούν διαχρονικά ορόσημα.

Οι εμπνευστές της παραπάνω ιδέας συναντήθηκαν με τους παλιούς μουσικούς της ορχήστρας στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, τους ανέπτυξαν το πνεύμα της προσπάθειας, η οποία βασίζεται, σημειωτέον, στον εθελοντισμό.

Οι πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης συμπράττουν για την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου, συμμετέχοντας στην πρώτη συναυλία εθελοντικά, ενώ στη συνέχεια η ορχήστρα θα συνεχίσει την πορεία της σε νέες βάσεις.

Ο μαέστρος της ορχήστρας Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς, διαθέτει σημαντικές περγαμηνές και συνεργασίες στο ενεργητικό του. Ο διακεκριμένος Βολιώτης μαέστρος ο οποίος διηύθυνε τη Συμφωνική του Βόλου και κατά το παρελθόν, όπως και τη Συμφωνική Νέων, ανεβαίνει στο πόντιουμ, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στην κοινή προσπάθεια να ζωντανέψει και πάλι η ορχήστρα.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εδραιωθεί και πάλι η παρουσία της Συμφωνικής στο Βόλο και να αγκαλιάσει το ντόπιο δυναμικό. Οπως σημείωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος «έχουμε τη διάθεση και τη θέληση να στηρίξουμε τη Συμφωνική, γιατί ο Βόλος πραγματικά το αξίζει».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Ανδρέας Μιμαίος έχει αναλάβει οργανωτικό ρόλο στην προσπάθεια και όπως υπογράμμισε «προσδοκία μας είναι να αποτελέσει και πάλι ζωντανό κομμάτι της πόλης και να πάρει σάρκα και οστά το όνειρο εξέλιξης της Συμφωνικής, πάνω σε νέες βάσεις».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου