ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο πολιτισμός του τσίπουρου»

ο-πολιτισμός-του-τσίπουρου-229486

Επετειακή έκδοση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες το ημερολόγιο της «Μαγνήτων Κιβωτός» για το 2022

«Ο πολιτισμός του τσίπουρου στη Νέα Ιωνία και τον Βόλο – Η συνεισφορά των Μικρασιατών της Νέας Ιωνίας» είναι το θέμα της επετειακής έκδοσης – ημερολόγιο 2022 του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κοβωτός, για τη διάσωση και διάδοση του πολιτιστικού αποθέματος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιδιόμελον. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια πρώτη συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και πραγματοποιείται με κείμενα του δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη και επιμέλεια Νίκου Τσούκα και Αλέξανδρου Καπανιάρη.

Η επετειακή έκδοση – ημερολόγιο 2022 της «Μαγνήτων Κιβωτός» σηματοδοτεί την αρχή ενός ετήσιου προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων στη Μαγνησία αφιερωμένο στους επετειακούς εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τηΜικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 επετειακό έτος με τον τίτλο «Εκατονταετηρίδα Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού», με την προοπτική το 2022 να αποτελέσει χρονιά ορόσημο τόσο για τον οφειλόμενο ιστορικό αναστοχασμό, όσο και για την αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των Μικρασιατών στον πολιτισμό, στην οικονομία και τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κράτους.

Η παρούσα έκδοση εστιάζει στον πνευματικό πολιτισμό, αλλά και στον πολιτισμό των γεύσεων, που έφεραν οι Μικρασιάτες στον Βόλο και πλέον αποτελεί σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο κληροδότησαν στη Μαγνησία.

Τα πρώτα παραδοσιακά μικρασιατικά τσιπουράδικα εμφανίστηκαν κυρίως στη σημερινή Νέα Ιωνία από τους πρόσφυγες της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο και δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι. Το μεσημέρι, μετά τη δουλειά, μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και στα στενά της Νέας Ιωνίας και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους πάντα σε μικρά πιατάκια. Η παράδοση, στην αρχή με επιφυλακτικότητα, αλλά στη συνέχεια με μεγάλη θέρμη, μεταφέρθηκε στην περιοχή του Βόλου και σήμερα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Την κουλτούρα των τσιπουράδικων της Νέας Ιωνίας επιχειρεί να καταγράψει η φετινή επετειακή έκδοση – ημερολόγιο 2022 εμπλουτίζοντας την τοπική βιβλιογραφία, που είναι αρκετά φτωχή ως προς αυτό το κομμάτι του μικρασιατικού πολιτισμού. Και αυτή η προσπάθεια, αν και αποτελεί μια μικρή ψηφίδα στις υπάρχουσες μέχρι τώρα προσπάθειες, φιλοδοξεί, όμως, να εμπλουτίσει το μωσαϊκό της τοπικής βιβλιογραφίας σχετικά με τον πολιτισμό των γεύσεων των Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία και τον Βόλο.

Για όσους ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν, η διάθεση της επετειακής έκδοσης – ημερολόγιο 2022 γίνεται στο βιβλιοπωλείο «Ο Λύχνος» της Μητρόπολης Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη 160, και σε άλλα επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στον Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου