ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανελλήνιο συνέδριο στο Βόλο

πανελλήνιο-συνέδριο-στο-βόλο-204419

Σήμερα και αύριο με θέμα τη ναυτική παράδοση και διακεκριμένους ομιλητές

Πανελλήνιο συνέδριο για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος θα διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή 4 και αύριο Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών. Το συνέδριο αρχίζει σήμερα (εγγραφές 16:30 – 17:30 μ.μ. – λήξη 21:30) και ολοκληρώνεται αύριο (έναρξη 9:30 – λήξη 15:00 μ.μ.).

Ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και η «Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού συνδιοργανώνουν Πανελλήνιο Συνέδριο για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο: «Μάγνητες και πολιτισμός της θάλασσας του Αιγαίου».

Το συνέδριο με το διακριτικό τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» αποτελεί την κατακλείδα και το κλείσιμο των εκδηλώσεων και δράσεων του θεματικού έτους.

Συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και επιστήμονες σε θέματα ναυτιλίας, ιστορίας, και λαϊκού πολιτισμού από την όλη την Ελλάδα καθώς και εκπροσώπους φορέων και Πανεπιστημίων από την Ελλάδα όπως το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στους φορείς που συμμετέχουν στο συνέδριο συγκαταλέγονται εκπρόσωποι και εισηγητές από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, τον εκπρόσωπο της European Maritime Heritage στην Ελλάδα, το Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδος, Γ.Α.Κ. Εύβοιας, το Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Σύλλογο για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας» και τον Σύλλογο Αυτοδυτών Βόλου. Επίσης συμμετέχουν ναυπηγοί, ερευνητές, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.

Οι εισηγήσεις θα καταγραφούν σε ειδικό έντυπο και ψηφιακό τόμο που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

Επίσης στο χώρο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας των εργασιών ξενάγηση στην έκθεση «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, από τον επιστημονικό υπεύθυνο της έκθεσης κ. Κωνσταντίνο Δαμιανίδη, Δρ Ιστορίας της ναυπηγικής και Αρχιτέκτονας.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου την πρώτη ημέρα των εργασιών περιλαμβάνονται χαιρετισμός του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρου του Δ.Σ. της «Μαγνήτων κιβωτού» κ. Ιγνάτιου, χαιρετισμός εκπροσώπου του τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου από την κ. Τζελίνα Χαρλαύτη Καθηγήτρια τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και χαιρετισμός εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – «Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με ειδικό μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα και χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου με τίτλο «Το μουσικό σχολείο τραγουδάει για τη θάλασσα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου