ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πάσχα! Ελλήνων Πάσχα!»

πάσχα-ελλήνων-πάσχα-17277

Επίκαιρα μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Λύκειο των Ελληνίδων

Με μεγάλη επιτυχία από πλευράς εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και ανταπόκρισης σχολείων από την πρωτοβάθμια, κυρίως εκπαίδευση του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιείται καθημερινά τον τελευταίο μήνα, για δεύτερη χρονιά φέτος, το επίκαιρο μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τίτλο «Πάσχα! Ελλήνων Πάσχα!».

Κύριος σκοπός του επίκαιρου αυτού προγράμματος, που η υλοποίησή του ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου, είναι τα παιδιά να γνωρίσουν, έθιμα και πασχαλινές παραδόσεις της πατρίδας μας, που τηρούνται από τα βάθη των αιώνων ως σήμερα δίνοντας παράλληλα πλούσια εκπαιδευτικά ερεθίσματα, βιωματικές εμπειρίες και ψυχαγωγία δομημένα με παιδαγωγικό τρόπο. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου επιδιώκει για μια ακόμη φορά να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά την ελληνική παράδοση, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την αξία της, καθιστώντας τα αυριανούς συνεχιστές της. Ετσι τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα νοερό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα σε βουνό και σε θάλασσα, ν’ ακούσουν, να δουν και να μάθουν έθιμα, να τραγουδήσουν πασχαλινά κάλαντα και να μοιραστούν μεταξύ τους ανάλογες εμπειρίες.

Η τελική εκπαιδευτική δραστηριότητα που πλαισιώνει το κλείσιμο του προγράμματος, είναι η κατασκευή μιας πασχαλινής κάρτας με βάση το διάσημο πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα, «Το Ωόν του Πάσχα» (1874-5), αφιερωμένος στην παράδοση του ελληνικού Πάσχα. Τα παιδιά, μετά από προσεκτική παρατήρηση του έργου, με ιδιαίτερη θέρμη επιδίδονται στην κατασκευή της δικής τους εκδοχής του έργου αυτού, φτιάχνοντας με τα χέρια τους μια όμορφη κάρτα που την παίρνουν μαζί τους γράφοντας πάνω τις δικές τους ευχές για το Πάσχα.

Για το Μάιο και με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας έχει σχεδιαστεί ένα ακόμη νέο επίκαιρο πρόγραμμα, με τίτλο «εκπαιδευτικοί περίπατοι: γλυπτά με φόντο τη θάλασσα». Πρόκειται για ένα καινοτόμο, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που σπάει τα δεσμά του κλειστού χώρου του σχολείου αλλά και του μουσείου!

Επίκεντρο του εκπαιδευτικού πολιτιστικού περίπατου είναι το γλυπτό της Μάνας, στο πάρκο του Αναύρου, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας. Οι επιμέρους στόχοι του Ε.Π. εστιάζονται στην ευαισθητοποίηση με τον γλυπτικό διάκοσμο της πόλης, που είναι κομμάτι της πόλης και στη γνωριμία των έργων και των δημιουργών τους. Μια βιωματική βόλτα στην τέχνη και το γύρω χώρο, όπου το παιχνίδι, η ψυχαγωγία και η ελεύθερη έκφραση θα έχει τον κύριο ρόλο αποκομίζοντας τα οφέλη μιας πολιτιστικής διαδρομής. Το πρόγραμμα διαρκεί από μιάμιση έως 2 ώρες και απευθύνεται σε όλες της βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αριθμός συμμετεχόντων: έως και δυο σχολικά τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τα τελευταία χρόνια υλοποιεί στο μουσειακό του χώρο τρία μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων της πόλης του Βόλου και της ευρύτερης Μαγνησίας σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου («Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας», «Ο τόπος μου: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου» και Μουσεία: ένας κόσμος για εξερεύνηση!»). Εκτός όμως των παγίων Ε.Π. σχεδιάζει και υλοποιεί και άλλα προγράμματα μικρής διάρκειας που παρουσιάζουν επίκαιρο χαρακτήρα, όπως το παραπάνω πασχαλινό, Πάσχα! Ελλήνων Πάσχα!», το νέο «εκπαιδευτικοί περίπατοι: γλυπτά με φόντο τη θάλασσα» κ.ά.

Οσοι επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά, 10.30 – 14.30, στα τηλέφωνα 2421033938 και 2421305753.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου