ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πηλιορείτικος γάμος

πηλιορείτικος-γάμος-160629

Πολυάριθμοι επισκέπτες παρακολουύθησαν τις διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για μια ακόμη χρονιά με αφορμή την 41η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς Πηλίου.

Η έναρξη της αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου έγινε το Σάββατο με τα αρραβωνιάσματα και τα αλευρώματα. Το χορευτικό τμήμα του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΡΜΙΝΙΟ» Πορταριάς παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Χθες, μετά την τέλεση της καθιερωμένης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας υπέρ Υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ Ιγνατίου στις 11.00 θα πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και το ξύρισμα του γαμπρού.

Το βράδυ ακολούθησε το γαμήλιο γλέντι με το κρέμασμα του γαμπρού, το σπάσιμο της στάμνας και το ψώνισμα – φόρτωμα του γαμπρού.

Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου τελείται, όπως πάντα, στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς. Στους επισκέπτες προσφέρονται τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και κρασί.

Η ευχάριστη κατάληξη γιορτάζεται με γλέντι τρικούβερτο έως και τις μέρες μας στον Πηλιορείτικο Γάμο και είναι εκείνη που κάνει τους μελλόνυμφους να θεωρούν τον τόπο γούρικο και τυχερό για να τελούν τους γάμους τους, στην Πορταριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου