ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Μάηδες της Μακρινίτσας

οι-μάηδες-της-μακρινίτσας-160641

Κυκλοφορεί η νέα έκδοση με θέμα του Μάηδες της Μακρινίτσας, με τη σφραγίδα της Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το πλαίσιο ενός κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «Στου Βόλου τα χωριά με το ΘΕΟΦΙΛΟ – αξιοποιώντας την τοπική μας κληρονομιά» για το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, που αποτύπωσε και αυτός χαρακτηριστικά τους Μάηδες της Μακρινίτσας.

Η παρουσίασή του βιβλίου «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας» θα γίνει το Σάββατο 30 Αυγούστου στο Δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», στις 8.00 το βράδυ.

Την εργασία υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Διδάκτωρ Λαογραφίας, εκπαίδευσης και Τ.Π.Ε., εκπαιδευτικός και ο Νίκος Τσούκας, Κοινοτάρχης της Μακρινίτσας, την περίοδο 1990 έως 2002.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Βασιλική Τράκη και θα μιλήσουν οι : Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προσχολικής Εκπαίδευσης & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη,

τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ακόμη θα περιλαμβάνει: Παραδοσιακούς σκοπούς με Ζουρνά και νταούλι που θα αποδώσουν οι μουσικοί, Γιάννης Καραμανιώλας και Λαυρέντης Νίτης. Θα χορέψουν οι Ζεϊμπέκηδες του θιάσου των «Μάηδων» της Μακρινίτσας. Στο φουαγιέ του κινηματοθεάτρου «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ»,εκτίθενται εικαστικά έργα εμπνευσμένα από τους «ΜΑΗΔΕΣ» με την επιμέλεια του Γιάννη Παπαϊωάννου. Επίσης θα προβληθούν οπτικοακουστικά αποσπάσματα από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, το αρχείο της Ε.Ρ.Τ και από την αναβίωση του εθίμου το 2008.

Ως έθιμο που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης χαρακτηρίζουν τους Μάηδες οι Χουρμουζιάδης, Ασημακοπούλου – Ατζακά και Μακρής, καθώς επίσης και ως κράμα αυτοσχεδιασμού και στοιχείων μουσικής, λόγου και κινήσεως αυστηρά προκαθορισμένων από την παράδοση.

Οι Μάηδες παρουσιάζονταν μεταμφιεσμένοι την Πρωτομαγιά ξεκινώντας από τη Μακρινίτσα και μετά από περιήγηση οκτώ ημερών στα διπλανά χωριά του Πηλίου επέστρεφαν και εμφανίζονταν στις 8 του Μάη στη γιορτή του Αϊ-Γιάννη του Λουλουδίτη στη Μακρινίτσα, στη πλατεία της Κακουνάς.

Η έκδοση συνοδεύεται από σπάνιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, από έγχρωμες φωτογραφίες αναπαραστάσεων νεώτερης εποχής καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές που περιλαμβάνουν ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της σχετικής με τους Μάηδες βιβλιογραφία. Επίσης υπάρχει και προτεινόμενη συμπληρωματική βιβλιογραφία για όσους ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους επιζητούν περισσότερες λεπτομέρειες ή άλλες πτυχές του δρώμενου. Το υλικό της έκδοσης έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε τα κείμενα να είναι αρκετά δομημένα και το φωτογραφικό υλικό να υποστηρίζει το περιεχόμενο.

Στα περιεχόμενα της έκδοσης περιλαμβάνονται ενότητες που αφορούν την προέλευση του εθίμου, τη περιγραφή του δρώμενου, τη σκοπιμότητα του εθίμου και τη σχέση του με την Τουρκοκρατία, την περιγραφή του «θιάσου» των Μάηδων, τις μουσικές των Μάηδων και τέλος τις προσπάθειες αναβίωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης περιλαμβάνει αναφορές σε όσους συνέβαλαν στην αναβίωση και στη διατήρηση του εθίμου. Στον αείμνηστο επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας, Σπύρο Κουϊκούμη, στο συνεργάτη του Αργύρη Τατάκο, στο Σταύρο Χατζησταμούλη (Σταύρακα), στο Φίλιππο Κουτσίνα και άλλους σύγχρονους Μακρινιτσιώτες.

Το βιβλίο αυτό στοχεύει να αποτελέσει ένα βοήθημα στους ασχολούμενους με την λαογραφική έρευνα, να φτάσει σε όλες τις βιβλιοθήκες και να συμβάλει στην διατήρηση και στην περαιτέρω τακτική αναβίωση του εθίμου.

Οι συγγραφείς δηλώνουν στην εισαγωγή του βιβλίου:

«Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σημαντικών λαογράφων και ερευνητών που μελέτησαν διεξοδικά τους Μάηδες της Μακρινίτσας και του Πηλίου. Η προσπάθεια μας αυτή δε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει άλλες εργασίες που περιέχουν πρωτογενή έρευνα και προφορική μαρτυρία, αλλά να αποτελέσει μια ακόμα μικρή συνεισφορά στη μελέτη του σπάνιου αυτού χορευτικομιμητικού εθίμου».

Η έκδοση αυτή, την οποία στήριξε οικονομικά η οικογένεια Σταύρου και Λορέττας Κωνσταντινίδη και αποτελεί ακόμη μια συνεισφορά τους στην διατήρηση και στην προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Μακρινίτσας και του Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου