ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα παιδιά δημιουργούν

τα-παιδιά-δημιουργούν-140737

Εντυπωσιακά έργα πλαισίωσαν την έκθεση για τον Κένταυρο Χείρωνα στο Μουσείο Μηλεών

Τη δική τους εικονογράφηση του μύθου δημιούργησαν με πολύ φαντασία και ενθουσιασμό δεκάδες παιδιά, με αφορμή την έκθεση για τον Κένταυρο Χείρωνα.

Tα ζωγραφικά έργα που παρουσιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, είναι καρποί μιας πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας, που είχε ως επίκεντρο τη γνώση και τη γνωριμία των παιδιών με τις μακραίωνες ιστορικές καταβολές της περιοχής μας.

Επιμέλεια: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το κάθε παιδί προσέγγισε με το δικό του τρόπο το μύθο, αποδίδοντας με ιδιαίτερη φαντασία την πολύπλευρη προσωπικότητα του Κένταυρου Χείρωνα.

Με την ολοκλήρωση της έκθεσης για τον Κένταυρο Χείρωνα που διοργάνωσε φέτος το καλοκαίρι το Τοπικό Μουσείο Μηλεών του Δήμου Ν. Πηλίου, το Μουσείο απέκτησε μία εκπληκτική πινακοθήκη παιδικών έργων. Μια μοναδική, ξεχωριστή, πρωτότυπη, πολύχρωμη εικονογράφηση του μύθου για τον Κένταυρο Χείρωνα που δημιουργήθηκε σιγά – σιγά από παιδιά που συμμετείχαν σε παράπλευρες δραστηριότητες και προγράμματα στο χώρο της έκθεσης.

Μόνα τους ή μαζί με τους γονείς τους, τα παιδιά βλέποντας την έκθεση είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη ζωή και το έργο του Χείρωνα και στη συνέχεια να καταγράψουν με τη δική τους ματιά, με τη δική τους φαντασία, στιγμιότυπα που τους εντυπωσίασαν.

Χωρίς δισταγμό, με γρήγορες, σίγουρες γραμμές, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η επιφάνεια του χαρτιού που είχαν μπροστά τους μεταμορφωνόταν σε μία δική τους εντυπωσιακή δημιουργία.

Οι παιδικές αυτές δημιουργίες επιβεβαιώνουν ότι ο μύθος του Κένταυρου Χείρωνα παραμένει πηγή έμπνευσης για κάθε ηλικία μέχρι και σήμερα.

Το Τοπικό Μουσείο Μηλεών του Δήμου Ν. Πηλίου διατυπώνει, στο σημείο αυτό, ευχαριστίες σε « όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις φετινές δραστηριότητες και παραχώρησαν τα έργα τους για να παρουσιαστούν στην έκθεση και όπως υποσχέθηκε, έργα τους θα ανεβούν το συντομότερο δυνατόν στην επίσημη ιστοσελίδα του www.miliesmuseum.gr».

Παράλληλα, το Μουσείο θα ήταν πρόθυμο να παραχωρήσει τη χρήση των παιδικών αυτών έργων στις Τοπικές Αρχές προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία έκδοση του μύθου εικονογραφημένη με τα έργα των παιδιών. Παράλληλα οι φίλοι του πολιτισμού και των δράσεων του Μουσείου μπορούν να παραμείνουν συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Μουσείου και στη σελίδα του στο facebook : Μουσείο Μηλεών Πηλίου – για να ενημερώνονται για τις επόμενες δραστηριότητές που θα πραγματοποιηθούν.

Στη φετινή έκθεση – αφιέρωμα στον Κένταυρο Χείρωνα παρουσιάστηκε η μορφή του Κένταυρου Χείρωνα με στόχο να γνωρίσουν ή να ξαναθυμηθούν οι επισκέπτες κάθε ηλικίας το σοφό και δίκαιο, πονόψυχο και σπουδαίο δάσκαλο, φίλο και συμπαραστάτη των ανθρώπων.

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από αρχαία ειδώλια και αγγεία, τοιχογραφίες και μωσαϊκά, χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά γνωστών καλλιτεχνών η εν λόγω έκθεση προσέγγισε τη μυθική μορφή ως θεραπευτή και παρουσίασε, στο πλαίσιο αυτό, φωτογραφίες, αποξηραμένα και φρέσκα βότανα για μία πρώτη γνωριμία με τις ιδιότητες και τη χρήση των πιο γνωστών βοτάνων.

Παιδιά και γονείς

Η έκθεση για τον Κένταυρο Χείρωνα αποτέλεσε, ταυτόχρονα, πεδίο δημιουργικών δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες, για τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους.

Πολλοί γονείς εντυπωσιάστηκαν από τις παράπλευρες δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει το Μουσείο Μηλεών για να πλαισιώσει την έκθεση και ανέφεραν ότι η δυνατότητα που προσέφερε το Μουσείο να συμμετάσχουν τα παιδιά σε εικαστικά προγράμματα βοήθησε στο να εμπεδώσουν το μύθο του Χείρωνα με έναν ευχάριστο τρόπο.

Ιδιαίτερα τα οικογενειακά προγράμματα που για πρώτη φορά φέτος οργάνωσε το Μουσείο είχαν μεγάλη απήχηση. Η πρωτοβουλία αυτή του Μουσείου άρεσε και στη διάρκεια των προγραμμάτων γονείς και παιδιά συνεργάστηκαν και αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ τους με αποτέλεσμα να ασχοληθούν περισσότερο με τις λεπτομέρειες του μύθου.

Πολλοί γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά δεν διδάσκονται στο σχολείο τη Μυθολογία παρά μόνο στην Τρίτη δημοτικού με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τον πλούτο της.

Η έκθεση του Μουσείου ήταν ένα θετικότατο έναυσμα και μία πρόκληση για να ερευνήσουν μαζί με τα παιδιά τους και άλλους μύθους και ανέφεραν ότι θα ψάξουν μαζί στο διαδίκτυο να βρουν περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά με τον μύθο του Χείρωνα, τα παιδιά έδειξαν ένα γενικότερο ενδιαφέρον και θέλησαν να αποδώσουν εικαστικά σχεδόν όλες τις πτυχές του.

Αυτό που εντυπωσίασε όμως αρνητικά σχεδόν όλα τα παιδιά ήταν το γεγονός ότι η μητέρα του Χείρωνα, η Φιλύρα, εγκατέλειψε το νεογέννητο παιδί της επειδή ήταν δύσμορφο. Η αντίδραση των παιδιών ήταν τόσο έντονη ώστε ορισμένα δεν θέλησαν να την ζωγραφίσουν.

Ορισμένα επίσης παιδιά σχολίασαν, σημειωτέον, αρνητικά την απόφαση του Δία να τιμωρήσει τον Προμηθέα επειδή είχε χαρίσει τη φωτιά στον άνθρωπο και δεν θέλησαν να τον ζωγραφίσουν αλυσοδεμένο στα βράχια του Καυκάσου.

Οι αντιδράσεις αυτές των παιδιών απέδειξαν ότι ταυτίστηκαν με το μύθο και ότι υπήρξε μία συναισθηματική φόρτιση που εκφράστηκε εικαστικά σε ορισμένα έργα τους.

Βλέποντας τη θετική ανταπόκριση των παράπλευρων εικαστικών δραστηριοτήτων που πλαισίωσαν τη φετινή καλοκαιρινή έκθεση και παρατηρώντας τις αντιδράσεις παιδιών και γονέων, το Μουσείο Μηλεών θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το επόμενο καλοκαίρι, στην επόμενη έκθεση να εμπλουτίσει σε συνεργασία με τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και την Τοπική Κοινότητα, τις εικαστικές δραστηριότητες που θα πλαισιώνουν το νέο θέμα, παρέχοντας περισσότερα και διαφορετικά υλικά, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εκφραστούν και με άλλους τρόπους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου