ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μια λυγερή ακούστηκε»

μια-λυγερή-ακούστηκε-131400

Δημοτικά τραγούδια του θρήνου της λαϊκής παράδοσης από το Λύκειο Ελληνίδων και την ΕΚΠΟΛ στην Παλιά Ηλεκτρική

Δημοτικά τραγούδια της λαϊκής παράδοσης, που θρήνησαν την κακοποιημένη γυναίκα, δέσμια των στερεοτύπων μιας ατέλειωτης εποχής, θα παρουσιάσει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε συνδιοργάνωση με την ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέαμα, που συνδυάζει τραγούδι, ζωντανή μουσική, χορό και αφήγηση.

Η εκδήλωση, που αποτελεί αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα διοργανωθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, στις 8.30 το βράδυ, «για τις γυναίκες που βίωσαν τον φόβο, την υποταγή, την ταπείνωση, για εκείνες που υπέφεραν πίσω από κλειστές πόρτες όλες τις εκφάνσεις του πόνου, φυλακισμένες σε έναν κόσμο βίαιο και σκοτεινό» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Από την παράφορη ζήλια του παρορμητικού μεθυσμένου Μενούση, στον Αλή Πασά, που έπνιξε την Κυρά Φροσύνη και άλλες 17 γυναίκες στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα, που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για την επίτευξη του στόχου στο γεφύρι της Αρτας, στον σκληρό πατέρα της Αρετούσας στον Ερωτόκριτο, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της κόψαν τα μαλλιά και από την προσφυγούλα που δηλητηρίασε η πεθερά, στην κόρη που αδικοσκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα…

Μακρύ κατάλογο γυναικών που δολοφονήθηκαν αποτύπωσε θρηνώντας τις το δημοτικό τραγούδι, φθάνει ώς τις μέρες μας και περνά αδιάφορα:

«Στέκα παιδάκι μ’ να σ’ πω τούτο, το τραγούδι είναι πένθιμο, έχει μεγάλο πόνο, δεν είναι συρτό, ούτε καλαματιανό, όλα έτσι τα κάνουν τώρα για να τα χορεύουν στα πανηγύρια. Θα σου πω την προσφυγούλα, έτσι όπως μου την έμαθε η μακαρίτισσα η μάνα μου». Ελεγε, ότι αυτό που μολογάει το τραγούδι έγινε στ’ αλήθεια, έτσι ήταν τότε, δεν έμπαινε φτωχιά σε αρχοντόσπιτα. Τα τραγούδια πρέπει να τραγ’διένται με το σκοπό τους, αλλιώς χάνονται. Και μαζί τους τόποι ολόκληροι. Σήμερα δεν τα λένε όλα τα λόγια. Ενώ κάθε τραγούδι είναι και μια ιστορία αληθινή, που βγήκε μέσα απ’ τη ζωή» (μαρτυρία της ογδονταπεντάχρονης Νίκης Σπυρέλη από το χωριό Αλευράδα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας).

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τους φορείς Ομάδα XEΝ Βόλου, Α΄ Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου, Σοροπτιμιστικός Ομιλος «Θέτις», Σύλλογος Φίλων και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών-Τοπικό Τμήμα Βόλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, κατόπιν επιβεβαίωσης της συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], τηλ. 2421033938 – 2421305753 και στους υποστηριζόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας από τον covid 19 και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό τριπλού εμβολιασμού ή νόσησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου