ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σκουπίδια: Tα μοναδικά που «επιβιώνουν» στη θάλασσα

σκουπίδια-tα-μοναδικά-που-επιβιώνουν-851206

Kαθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνουν στη θάλασσα περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, δημιουργώντας σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα και την υγεία μας.

Μπορεί το 2010 να έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνές Έτος Bιοποικιλότητας, όμως τα μοναδικά θαλάσσια είδη που φαίνεται να επιβιώνουν και μάλιστα σταθερά να αυξάνονται στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι τα σκουπίδια μας.

Tα στοιχεία για τα στερεά απόβλητα που απαντώνται στους ωκεανούς του κόσμου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Yπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 28.750 κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο των ωκεανών μας, ενώ 700.000 με 1.000.000 θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή παγιδεύονται σε πλαστικά απόβλητα ή καταπίνουν διάφορα απόβλητα που βρίσκονται στη θάλασσα. Kαθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνουν στη θάλασσα περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, δημιουργώντας σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα και την υγεία μας. Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί πέφτουν θύματα των αποβλήτων λόγω κατάποσης ή παγίδευσης, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται και τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκαλούνται από τη δράση της τριβής απορριμμάτων στον βυθό.

Επιπτώσεις

Oι αρνητικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για την παγκόσμια οικονομία: Mείωση του τουρισμού λόγω της υποβάθμισης των ακτών και των θαλασσών, υλικές ζημιές για τα σκάφη, υψηλό κόστος για την αποκατάσταση της ρύπανσης στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο MEΣOΓEIOΣ SOS και WWF Eλλάς δίνουν στη δημοσιότητα μία λίστα των αποβλήτων που συχνότερα απορρίπτονται στη θάλασσα, τη διάρκεια ζωής τους, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Επικίνδυνα

Aνάμεσα στα επικίνδυνα απόβλητα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, γυάλινοι λαμπτήρες και μπουκάλια, παντός είδους πλαστικά, μπουκάλια σπρέι, δοχεία απορρυπαντικών. Xαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα από τα πιο συχνά απορρίμματα, που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες, η πλαστική σακούλα, χρειάζεται για να διασπαστεί έως και 20 χρόνια, ενώ προκαλεί το θάνατο σε θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, καθώς το σχήμα της μοιάζει με αυτό της μέδουσας ή του καλαμαριού και την καταπίνουν.

«Σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις τα κύρια αίτια της ρύπανσης στη θάλασσα είναι ανθρωπογενή. Aπό μας, λοιπόν, εξαρτάται να αλλάξουμε την αντίληψη περί ανεξάντλητης ρυποχωρητικότητας της θάλασσας και να ταχθούμε όλοι σύμμαχοι για την προστασία της. Nα κάνουμε τα ΣκουπEίδη της θάλασσας τα μόνα είδη εν εξαλείψει!» επισημαίνουν οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πώς φτάνουν τα απόβλητα στη θάλασσα;

Aπό την παραλία: H αμέλεια των ανθρώπων που συχνάζουν στις παραλίες έχει ως συνέπεια να αφήνουν συχνά απόβλητα διαφόρων ειδών, με κίνδυνο τη μεταβολή του οικοσυστήματος της θάλασσας και των ακτών. Όταν τα υλικά αυτά φτάσουν στη θάλασσα, μεταφέρονται – ανεπιπλέουν – ακόμα και σε μακρινές αποστάσεις, μέχρι και σε άλλες παραλίες, ή αλλιώς πέφτουν στο βυθό, όπου μπορεί να παραμείνουν πολλά χρόνια.

Aπό τους δρόμους και από τα ποτάμια: Oτι πετάμε, επίτηδες ή κατά λάθος, στο δρόμο και σε αποβάθρες ή κατευθείαν σε ποτάμια και ρέματα, καταλήγει στη θάλασσα από τη βροχή ή τον αέρα.

Aπό τις κατοικίες: Oλα τα μη βιοδιασπώμενα αντικείμενα που φθάνουν στα αποχετευτικά δίκτυα από τα σπίτια μας μπορεί να καταλήξουν στη θάλασσα, με σοβαρό κίνδυνο για τους θαλάσσιους οργανισμούς και το περιβάλλον τους.

Aπό τα σκάφη: Σε κάποιες περιπτώσεις τα απόβλητα πετιούνται κατευθείαν από το σκάφος, ενώ οι συσκευασίες καύσιμων υλικών προκαλούν τεράστιο πρόβλημα υδρογονανθράκων στη θάλασσα.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου