ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σότσι 2014: Απαίτηση να απαγορευτούν οι σφαίρες μολύβδου στο δίαθλο

σότσι-2014-απαίτηση-να-απαγορευτούν-οι-σφ-218171

Σφαίρες μολύβδου αποτελούν σοβαρό τοξικό κίνδυνο, κυρίως για την άγρια πανίδα που μπορεί να τις καταπιεί, αλλά και για την ποιότητα του νερού”, ισχυρίζεται ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Guelph στον Καναδά, Vernon Thomas.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι σφαίρες μολύβδου συλλέγονται από τους στόχους και ανακυκλώνονται. “Η πραγματική ανησυχία είναι η ποσότητα των σφαιρών που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων από τους μεμονωμένους αθλητές που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στους αγώνες, όσο και από τις ολυμπιακές ομάδες οι οποίες προπονούνται ασύδοτα, χρησιμοποιώντας 1000 σφαίρες την εβδομάδα,” είπε ο Thomas, “Αυτή η ποσότητα σφαιρών μολύβδου σπάνια συλλέγεται, με αποτέλεσμα να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την άγρια ζωή και τη φύση”.

Σήμερα, ο μόλυβδος είναι το μοναδικό υλικό που εγκρίνεται για την κατασκευή σφαιρών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκοποβολής. Τα μη τοξικά υλικά, όπως ο χάλυβας, είναι διαθέσιμα εδώ και είκοσι χρόνια. Εάν η Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευε τη χρήση μολύβδου, οι αθλητές θα ακολουθούσαν και θα έκαναν την αλλαγή, ισχυρίζεται ο Thomas.

Τα υδρόβια πτηνά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτού του είδους δηλητηριάσεις, μόνο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι περίπου το 4% αυτών των πουλιών πεθαίνει ετησίως από κατάποση σφαιρών μολύβδου. Στους κυνηγούς έχει απαγορευτεί να τις χρησιμοποιούν από το 1991 στις ΗΠΑ και από το 1999 στον Καναδά.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου