ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλβανία: Διετές “στοπ” στο κυνήγι για να ανακάμψει η άγρια ζωή

αλβανία-διετές-στοπ-στο-κυνήγι-για-208713

Πολλά πουλιά και θηλαστικά θα γλιτώσουν από το παράνομο κυνήγι, χάρη σε ένα διετές μορατόριουμ που ψήφισε η αλβανική κυβέρνηση.

“Η Αλβανία ήταν μια παγίδα θανάτου για τα αποδημητικά πουλιά”, δήλωσε ο Gabriel Schwaderer, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης EuroNatur.

Η βαλκανική χώρα περιλαμβάνει υγρότοπους και άλλα οικοσυστήματα που αποτελούν ζωτικής σημασίας στάσεις ανεφοδιασμού για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά. Όμως, η κακή επιβολή του νόμου, η αύξηση της οπλοκατοχής και η εισροή ξένων κυνηγών, είχαν καταστήσει την Αλβανία ένα συνεχές σκοπευτήριο. Οι στόχοι των κυνηγών ήταν, μεταξύ άλλων πουλιών, αετοί, γερανοί, ακόμη και μικρά ωδικά πτηνά.

Σύμφωνα με τον Schwaderer, δεν ήταν μόνο τα πουλιά που υπέφεραν. Προκειμένου να μελετηθεί ο απειλούμενος με εξαφάνιση λύγκας των Βαλκανίων, η EuroNatur τοποθέτησε αυτόματες κάμερες σε ορεινές περιοχές οι οποίες παρατηρούσαν όλα τα ζώα που περνούσαν από την περιοχή. Θηλαστικά, όπως τα ελάφια και σαμουά που θα έπρεπε να καταγραφούν σε σημαντικούς αριθμούς, ήταν πολύ σπάνια. Αυτό έδειξε ότι τα εν λόγω ζώα αποτελούν συνήθη στόχο για τους κυνηγούς.

Ο νέος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιανουαρίου, αναστέλλει όλες τις άδειες κυνηγιού και της χρήσης συγκεκριμένων περιοχών για το κυνήγι για τα επόμενα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη χρονική περίοδο για να μελετήσει τρόπους μεταρρύθμισης των κανονισμών διατήρησης βιοποικιλότητας και ελέγχου, καθώς στο θέμα αυτό επικρατεί σχεδόν πλήρης ανομία. Οι κυνηγοί στην Αλβανία εδώ και καιρό δεν φοβούνται να πυροβολήσουν οποιοδήποτε ζώο που θα βρεθεί στον δρόμο τους, ακόμη και σε εθνικά πάρκα, όπου οι πλούσιοι κυνηγοί -στην πλειοψηφία τους Ιταλοί- δωροδοκούν κακοπληρωμένους δασοφύλακες και τους χρησιμοποιούν σαν οδηγούς.

Ενώ πολλοί Αλβανοί -μεταξύ των οποίων και ένας σημαντικός αριθμός κυνηγών- συνειδητοποίησαν εδώ και καιρό ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, η κυβέρνηση δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των νόμων σχετικών με το θέμα. Οι εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όμως, έφεραν στην εξουσία ένα νέο κόμμα, με υπουργούς πιο αποφασισμένους να ασχοληθούν με την προστασία των άγριων ζώων.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου