ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιχείρηση «Thunder» και συλλήψεις για την προστασία του περιβάλλοντος

επιχείρηση-thunder-και-συλλήψεις-για-την-π-1023715

«Τα φρικτά αυτά εγκλήματα στερούν όχι μόνον τον κόσμο των μοναδικών ζώων και φυτών, αλλά και τις χώρες, από τα πλεονεκτήματά τους και τους φυσικούς τους πόρους»

Περίπου 500 ύποπτοι συνελήφθησαν τον Οκτώβριο, για λαθρεμπόριο ειδών άγριας χλωρίδας, πανίδας και ξυλείας, σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (12/12) η Interpol.

Η επιχείρηση «Thunder» (Κεραυνός), η οποία διεξήχθη από τις 2 ως τις 27 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 133 χωρών και κατέσχεσαν πάνω από 2.000 ζώα και φυτά που προστατεύονται από την Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES), διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Interpol, που έχει την έδρα στην Γαλλία.

«Τα φρικτά αυτά εγκλήματα στερούν όχι μόνον τον κόσμο των μοναδικών ζώων και φυτών, αλλά και τις χώρες, από τα πλεονεκτήματά τους και τους φυσικούς τους πόρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιούργκεν Στοκ, ο γενικός γραμματέας της Interpol.

Η επιχείρηση «Thunder» συντονίζεται από την Interpol και τον Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων με την υποστήριξη της CITES και της Διεθνούς Κοινοπραξίας για την Καταπολέμηση της Εγκληματικότητας, σχετικά με την Άγρια Ζωή.

Εκατοντάδες πακέτα, βαλίτσες, οχήματα, σκάφη και μεταφορείς εμπορευμάτων ελέγχθηκαν φέτος, κυρίως με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, αλλά και σαρωτές με ακτίνες Χ για τον πιθανό εντοπισμό κρυμμένων ζώων και ξυλείας.

Ανάμεσα σε αυτά που κατασχέθηκαν βρίσκονται τα εξής:

  • πάνω από 300 κιλά ελεφαντόδοντου,
  • χιλιάδες αυγά χελωνών,
  • 30 τόνοι φυτών,
  • δεκάδες τμήματα από το σώμα μεγάλων αιλουροειδών και
  • κέρατα ρινόκερων, όπως και
  • πίθηκοι,
  • πουλιά και
  • θαλάσσια είδη.

«Το κόστος για τις κοινότητες είναι ακόμη μεγαλύτερο διότι, όπως δείχνει αυτή η επιχείρηση, σχεδόν όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα έχουν σχέση με άλλες μορφές εγκληματικότητας, κυρίως τη βία, τη διαφθορά και την οικονομική εγκληματικότητα», πρόσθεσε ο Στοκ, υπογραμμίζοντας την ανάμειξη «διεθνικών οργανωμένων εγκληματικών ομάδων».

Πρόσωπα γνωστά για διακίνηση, που υπόκεινταν σε «ερυθρά αγγελία» (σ.σ.: διεθνές ένταλμα έρευνας που εκδίδει η Interpol κατόπιν αιτήματος των δικαστικών αρχών μιας χώρας μέλους της) ταυτοποιήθηκαν πριν από τις επιχειρήσεις στοχοποίησής τους, κατά τη διέλευσή τους από συνοριακά σημεία ελέγχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου