ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ινδονησία: Σύννεφο τέφρας 3 χιλιομέτρων εκτόξευσε το ηφαίστειο Μαράπι – Τουλάχιστον 11 ορειβάτες νεκροί

ινδονησία-σύννεφο-τέφρας-3-χιλιομέτρω-1021404

Δώδεκα ορειβάτες αγνοούνται ωστόσο οι έρευνες σταμάτησαν λόγω νέας έκρηξης – Το ηφαίστειο είναι ένα από τα πλέον ενεργά

Νεκροί κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου Μαράπι στην Ινδονησία βρέθηκαν από τους διασώστες 11 ορειβάτες, μετά την έκρηξη που έγινε το Σαββατοκύριακο.

Στην περιοχή και κατά τη διάρκεια της κύριας έκρηξης, βρίσκονταν 75 ορειβάτες. Όμως οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Άλλοι 12 ορειβάτες αγνοούνται. Ωστόσο οι έρευνες σταμάτησαν τη Δευτέρα, καθώς υπήρξε και νέα, μικρότερη έκρηξη.

Το ηφαίστειο Μαράπι εκτόξευσε στον αέρα ένα σύννεφο τέφρας 3 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα ο ουρανός να σκοτεινιάσει. Τα γύρω χωριά καλύφθηκαν με στάχτη.

Το Μαράπι είναι ένα από τα πλέον ενεργά από τα 127 ηφαίστεια της Ινδονησίας. Επίσης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους ορειβάτες. Ορισμένα μονοπάτια άνοιξαν ξανά μόλις τον περασμένο Ιούνιο, λόγω των εκρήξεων τέφρας από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, ενώ η φονικότερη έκρηξη του ηφαιστείου έγινε το 1979, με αποτέλεσμα 60 νεκρούς.

«Αδύναμοι και με εγκαύματα» τρεις διασωθέντες

Πριν την αναστολή των ερευνών, τρεις άνθρωποι διασώθηκαν κοντά στον κρατήρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης του Παντάγκ, εντοπίστηκαν «αδύναμοι και είχαν κάποια εγκαύματα».

Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί 49 ορειβάτες, πολλοί εκ των οποίων υπέστησαν επίσης εγκαύματα. Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει την ταυτότητα των ορειβατών.

Βίντεο της Κυριακής έδειχνε ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας να απλώνεται ευρέως στον ουρανό, όπως και αυτοκίνητα και δρόμους να έχουν καλυφθεί από στάχτη.

Τα σωστικά συνεργεία μετέφεραν εναλλάξ τους νεκρούς και τους τραυματίες από το δύσβατο έδαφος του βουνού. Τα ασθενοφόρα περίμεναν με τις σειρήνες να ηχούν.

Κάποιοι υπέστησαν εγκαύματα επειδή οι θερμοκρασίες που δημιουργήθηκαν ήταν πολύ υψηλές και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δηλώνουν αρμόδιοι.

«Μαμά, βοήθησε»

Μία εκ των ορειβατών είναι η 19χρονη φοιτήτρια Zhafirah Zahrim Febrina, που απηύθυνε έκκληση στη μητέρα της για βοήθεια σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το ηφαίστειο. Η 19χρονη, που έχει το ψευδώνυμο Ife, εμφανίστηκε σε κατάσταση σοκ, με πρόσωπο καμένο και τα μαλλιά της μαζεμένα γεμάτα από πυκνή γκρίζα στάχτη.

«Μαμά, βοήθησε την Ife. Αυτή είναι η κατάσταση της Ife αυτή τη στιγμή», είπε.

Η ίδια βρισκόταν εκεί για εκδρομή μαζί με 18 συμμαθητές της, όμως τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο για θεραπεία. Η νεαρή φοιτήτρια έχει υποστεί τεράστιο τραύμα, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας της στο AFP, έχει επηρεαστεί ψυχολογικά, επειδή είδε τα εγκαύματά της, ενώ έπρεπε να υπομείνει τον πόνο όλο το βράδυ.

Το Μαράπι βρίσκεται στη Σουμάτρα, το δυτικότερο και τρίτο μεγαλύτερο από τα 18.000 νησιά της Ινδονησίας. Έχει ύψος 2.891 μέτρα.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου