ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αισιοδοξεί

αισιοδοξεί-417172

Αισιοδοξεί

Την ευχή να ομαλοποιηθεί σύντομα η οικονομική κατάσταση διατυπώνει ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν αρχίσει να κάνουν σταδιακά την παρουσία τους οι Ελληνες. «Ξένους έχουμε αρκετούς αλλά ελπίζω ότι θα βελτιωθεί η επισκεψιμότητα και από την πλευρά των Ελλήνων, μόλις επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία των Τραπεζών» όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου, διατηρώντας την αισιοδοξία του.

Γ.Υ.

Προβλήματα παρά τις γενναίες εκπτώσεις

Να χαμογελάσει λίγο το χειλάκι τους θέλουν οι έμποροι όμως παρά το γεγονός ότι οι εκπτώσεις έφτασαν στην ένδυση – υπόδηση στο 30-50%, ωστόσο οι αγορές είναι περιορισμένες. Το τραπεζικό καθεστώς δεν αλλάζει, ενώ και όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση με πιστωτικά όρια στις αναλήψεις θα συνεχιστεί.

Κ.Μ.

Θολό τοπίο

Εξηγήσεις για την τρίτη δόση των 120 ευρώ, που δεν έλαβαν στη νέα παράταση της τραπεζικής αργίας ζητούσαν συνταξιούχοι από Τράπεζες απόλυτα δικαιολογημένα, αφού το ρευστό τους τελείωσε και ήθελαν να πληρωθούν. Πόσο να κρατήσει πια αυτή η δεύτερη πληρωμή; Βεβαίως τα υποκαταστήματα δεν είχαν καμία οδηγία για να καταβάλουν τα λεφτά ούτε και ευθύνονταν για τη μη πληρωμή. Και δυστυχώς, το τοπίο παραμένει θολό για τι θα γίνει από τη Δευτέρα που θα ανοίξουν οι Τράπεζες.

Κ.Μ.

Φάρμακα υπό εξαφάνιση;

Οι τιμές των φαρμάκων εξακολουθούν να αποτελούν για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «καυτή» πατάτα. Κι αυτό, γιατί με αφορμή το τρίτο μνημόνιο, εκφράζονται σκέψεις για περαιτέρω μείωσή τους στο όνομα της απελευθέρωσης πόρων για τα καινοτόμα φάρμακα.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι, ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται για μια ακόμη φορά ένα παιχνίδι εντυπώσεων προς όφελος των συμφερόντων των πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών. Να σημειωθεί, ότι το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών εστιάζεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη «καινοτόμων» φαρμάκων.

Οι περαιτέρω μειώσεις των ήδη συμπιεσμένων τιμών των οικονομικών φαρμάκων, τα οποία στην πλειονότητά τους παράγονται από την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οδηγούν με βεβαιότητα στην απόσυρσή τους από την αγορά. Κι αυτό, γιατί μοιραία θα καταστεί ασύμφορη η παραγωγή τους.

Αυτό θέλουμε; Να αποκλειστούν τα οικονομικά φάρμακα και να μονοπωληθεί η αγορά από τις ακριβές θεραπείες;

Να μείνουν στο δρόμο 60.000 εργαζόμενο στον κλάδο του ελληνικού φαρμάκου;

Α.Φ.

Αρμαγεδδών στην ύπαιθρο

Λίγοι περίμεναν από τον Πρωθυπουργό, να θυσιάσει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να επιτρέψει τη μαζική εξάπλωση της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης στον αγροτικό κόσμο.

Διέξοδος για αρκετούς μέσα στην κρίση η γεωργία, ανάγεται τώρα σε ανταγωνιστική επιχείρηση που έχει να αντιπαλέψει τεράστια συμφέροντα ξένων ολιγοπωλίων.

Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες απομακρύνονται από τα χωράφια τους, ενώ το νέο φορολογικό πλαίσιο αποτρέπει νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία με συνέπεια να μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή διαφόρων προϊόντων προς όφελος μεσαζόντων και ξένων εταιριών.

Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας;

Α.Φ.

Φαρμάκι

Ανάρτηση «φαρμάκι» από τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. «251 βουλευτές του έδωσαν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί – 17 δικοί του δεν του έδωσαν. 229 βουλευτές ψήφισαν τον πρώτο νόμο που τους ζήτησε – 39 δικοί του δεν τον ψήφισαν. Και ο ίδιος δεν ένιωσε την ανάγκη να πει ούτε ένα ευχαριστώ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν. Δεν μιλώ για τους βουλευτές του Ποταμιού. Μιλώ κυρίως για τους παλιούς βουλευτές που όταν ψήφιζαν τα δικά τους μνημόνια, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβριζε. Και τώρα, που ψήφισαν το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχει κανείς το θάρρος να τους πει έστω ένα ευχαριστώ. Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη. Δεν κάνουν έτσι οι Ελληνες». Νομίζω μία μνεία στη στάση της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός και έχει δίκιο ο κ. Θεοδωράκης.

Β.Κ.

Αλλα λόγια

Πρώτη φορά βλέπουμε άνθρωπο να λέει ότι έφαγε γροθιά, να έχει ειδοποιήσει δημοσιογράφους για να γίνει ο απαραίτητος ντόρος και να προβαίνει σε απλή καταγγελία επ’ αυτού. Ο λόγος για τον κ. Μπ. Πάσχο που χθες ξεσήκωσε τους αθλητικογράφους με sms για την επίθεση, που όπως ισχυρίζεται δέχτηκε από τον Αχ. Μπέο, και αφού σήκωσε… τον κουρνιαχτό που ήθελε… μετά κατήγγειλε απλά το γεγονός. Ποιός δουλεύει ποιόν;

Ν.Τ.

Ηλεκτρική καρέκλα

Περιμέναμε τρεις μέρες τον ανασχηματισμό, αλλά χθες που έγινε… κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Ηταν που ήταν αναμενόμενος, έσκασε και το θέμα με τον πύρινο εφιάλτη σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Λογικό… καθώς από σήμερα θα περάσουν από «κρησάρα» τα νέα πρόσωπα που δέχτηκαν να καθίσουν στην ηλεκτρική καρέκλα.

Β.Κ.

Κεραμίδα

Κεραμίδα ήταν η επιβολή ΦΠΑ και μάλιστα 23% από το μηδέν που ίσχυε σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης.

«Δεν πήγαμε ούτε στο 6% ούτε στο 13%. Απευθείας στο 23% όταν εξαιρούνται ιδιωτικά σχολεία», αναφέρουν ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, που εκφράζουν φόβους ότι θα… θυσιαστεί η εκπαίδευση των νέων παιδιών.

Ειδικά δε για τις ξένες γλώσσες διερωτούνται: «Πώς γίνεται η Ελλάδα να παραμένει στην Ευρώπη, να θεωρούμαστε ευρωπαίοι πολίτες και για τα νέα παιδιά να αποτελεί πολυτέλεια η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Τη στιγμή μάλιστα που όποιος δεν γνωρίζει έστω μία ξένη γλώσσα θεωρείται… μονόφθαλμος».

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου