ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρώτη

πρώτη-104795

Πρώτη

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, συμμετείχε χθες για πρώτη φορά, ο Τέλης Δουλόπουλος, που αντικατέστησε την Κέρσα Σπανομήτρου στο συνδυασμό Δύναμη Βόλου, μετά την παραίτησή της από τη θέση, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Τον κ. Δουλόπουλο καλωσόρισαν πολλά μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Είναι άλλωστε παλιοί γνώριμοι καθώς ο Τέλης Δουλόπουλος βρισκόταν επί χρόνια στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και σε θέσεις ευθύνης στο δήμο Βόλου.

Ε.Χ.

Βράζουν

«Εβραζαν» χθες στο μπλόκο των Μικροθηβών οι αγρότες με συναδέλφους τους από τη Φθιώτιδα που έσπευσαν να μεταβούν στο Μαξίμου, προκαλώντας ρήγμα στο ενιαίο μέτωπο που υπήρχε στον αγώνα αυτών των τριών και πλέον εβδομάδων. Οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι πάντως να επιτρέψουν σε κανέναν να «καπελώσει» τον αγώνα τους.

Β.Κ.

Η νέα διοίκηση

Την καλή συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΛΒ και τον πρόεδρο κ. Σταυριδόπουλο επιβεβαίωσε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός όταν ρωτήθηκε στον ASTRA και δεν έκρυψε ότι πλέον υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, όπως είπε, με τη νέα διοίκηση για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του λιμανιού και είχαν μείνει πίσω. Προσεχτικός μεν, αλλά σαφής ως προς τις αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση.

Β.Κ.

Επί ποδός

Εκτός από την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μετατραπεί το πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, οι περίοικοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις κατά καιρούς ανέξοδες δεσμεύσεις και υποσχέσεις για αξιοποίηση του ακινήτου είτε για τη δημιουργία χώρου αναψυχής, είτε για την ανέγερση εργατικών πολυκατοικιών, είτε για τη δημιουργία του περίφημου Μεσογειακού Χωριού. Αντί για όλα αυτά οι άνθρωποι που ζουν δίπλα από το λεηλατημένο ακίνητο, είδαν να μετατρέπεται το πρώην εργοστάσιο σε εστία μόλυνσης, όπου τα προηγούμενα χρόνια έβρισκαν καταφύγιο άστεγοι και ναρκομανείς, μέχρι την ημέρα που μπήκε ο στρατός και καθάρισε τους χώρους του. Το ερώτημα που θέτουν είναι σαφές: αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν γιατί έπιασε ο πόνος την πολιτεία για τη δημόσια υγεία ή γιατί αναζητούνται εναγωνίως λύσεις προκειμένου να διαχειριστούν τα αδιέξοδα που προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του προσφυγικού;

Γ.Λ.

Δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς

Δυσθεώρητες έγιναν οι οφειλές στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Αλμυρού. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Η Δημοτική Επιχείρηση είναι υποχρεωμένη και προχωρεί σε διακοπές νερού. Το καλοκαίρι έδειξε κατανόηση στην οικονομική δυσκολία των καταναλωτών με την επιβολή των capital controsl. Ωστόσο, τα έσοδά της πλέον έχουν συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι πάγιες υποχρεώσεις της. Οι πολίτες πρέπει να σπεύσουν και να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Κ.Μ.

Δεν έχουν κατά που να κάνουν

Καλό είναι που γίνονται ρυθμίσεις για την εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και αυτές κάποτε πρέπει να πληρωθούν. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης τονίζοντας ότι οι καταναλωτές έχουν φτάσει να πληρώνουν σχεδόν τριπλάσιο λογαριασμό ρεύματος από την αξία που καταναλώνουν. Ωστόσο, το ρεύμα είναι ζωτική ανάγκη για τον πολίτη και δεν είναι δίκαιο να επιβαρύνεται συνεχώς με χρεώσεις τρίτων.

Κ.Μ.

Ενδιαφέρον, αλλά…

Την πεποίθηση ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μαγνησία εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι δεκάδες προορισμοί κλείνουν λόγω μεγάλων προβλημάτων. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης αλλά «εάν δεν ηρεμίσει η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βλέπω τίποτα» όπως είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η σταθερότητα και ο τουρισμός είναι αλληλένδετα.

Γ.Υ.

Οι μεν και οι δε

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη στάση της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου έναντι των αιρετών των Τοπικών Κοινοτήτων, διατυπώνει ο Πρόεδρος της ΤΚ Αφετών κ. Τάσος Μαμούχας, ζητώντας εξηγήσεις για το διαχωρισμό από το δήμο των αιρετών. «Είμαστε απλήρωτοι 12 μήνες από το 2014, 11 μήνες το 2015 και το 2016, συνολικά 24 μήνες απλήρωτοι. Ο Νόμος δεν αναφέρει κάπου ότι θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι Σύμβουλοι, οι Αντιδήμαρχοι κ.α. και δεν θα καταβάλλονται αποζημιώσεις στους αιρετούς των τοπικών κοινωνιών. Ας μας πει ο δήμος, γιατί σε άλλους δήμους πληρώνονται οι αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων και στο Νότιο Πήλιο, δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο. Εάν ο δήμος δεν έχει χρήματα, να το πει αλλά σε αυτή την περίπτωση θα είναι απλήρωτοι και οι υπόλοιποι αιρετοί. Εν κατακλείδι, ας μας πει ο δήμος πόσα χρήματα οφείλει στους αιρετούς του Δημοτικού Συμβουλίου, πόσους μήνες είναι απλήρωτοι οι αντιδήμαρχοι κ.α. και πόσους μήνες οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων που δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τις βενζίνες έστω από κάθε χωριό προς την έδρα του δήμου».

Α.Φ.

Ο …καλός Σαμαρείτης

Οπως και στο παρελθόν με τα αποθεματικά των δήμων, όπως παλαιότερα με τους κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι και τώρα το κράτος θεωρεί εύκολη λύση τους δήμους για να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δήμαρχοι και στη Μαγνησία εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Εργου κι άλλες διατάξεις» του υπουργείου Υγείας και προβλέπει να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας (Νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.λπ.). Στην ουσία αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή Κυβέρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος και να μετατεθούν ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό λέγεται αριστερή πολιτική;

Α.Φ.

Αυτό του έμεινε

Από μία ξεχωριστή εκδήλωση για τον Asa Jennings, που αποτέλεσε ζωντανό μάθημα της ιστορίας μας, συγκίνησε, συζητήθηκε και πέτυχε, με αποτέλεσμα ο δήμος Βόλου να δεχθεί τα συγχαρητήρια όλων, όχι μόνο φορέων αλλά και απλών πολιτών που κατέκλυσαν με την παρουσία τους την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, προχθές Κυριακή, του Κώστα Γαργάλα του έμεινε ότι απηύθυνε χαιρετισμό ο Αχιλλέας Μπέος. Και άρχισε τις ανακοινώσεις και τις προσκλήσεις για παρέμβαση «περί αντιποίησης αρχής» από τον αιρετό δήμαρχο Βόλου. Για τέτοιο επίπεδο μιλάμε… Να τιμάται ένας ήρωας στον οποίο πολλοί σήμερα κάτοικοι της πόλης οφείλουν ουσιαστικά την ίδια την ύπαρξή τους και να μας ενοχλεί ο Μπέος.

Ε.Χ.

Τουαλέτες

Για δεύτερη φορά επανήλθε με την πρότασή της η ΛΑΣ στην οικονομική επιτροπή του δήμου Βόλου. Ζητά αγορά χημικών τουαλετών από το δήμο, αντί να δαπανώνται κάθε χρόνο σε διαγωνισμούς μίσθωσης δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Για παράδειγμα ο νέος διαγωνισμός είναι ενδεικτικού προϋπολογισμού 66.000 ευρώ, όταν μία τουαλέτα κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ. Τουλάχιστον να πληρώνουμε για κάτι αλλά να μένει. Σωστό. Οπως κατανοητές και οι ενστάσεις για τη μεταφορά, εγκατάσταση και καθαρισμό των χημικών τουαλετών που εκφράζονται από το δήμο.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου