ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Μικρότερη η παραγωγή πετρελαίου παρά τις… αυξήσεις

οπεκ-μικρότερη-η-παραγωγή-πετρελαίου-90646

O ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να καταγράφει πολύ χαμηλές επιδόσεις στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου του σε σύγκριση με τον στόχο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, με το έλλειμμα να ανέρχεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, και το ποσοστό συμμόρφωσης ανέρχεται στο 136%, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Τον Ιανουάριο, το συνολικό ποσοστό συμμόρφωσης στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ ήταν 129%, υποδεικνύοντας επίσης ότι τα μέλη του καρτέλ δεν κατάφεραν να αντλήσουν τις συλλογικές τους ποσοστώσεις. Το ποσοστό συμμόρφωσης αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες—που σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ της συνολικής ποσόστωσης και της πραγματικής παραγωγής συνεχίζει να αυξάνεται. Για παράδειγμα, η συμμόρφωση τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 122% και τον Νοέμβριο 117%.

Για περισσότερους από επτά μήνες τώρα, το πετρελαϊκό καρτέλ ο OPEC διαθέτει στην πραγματικότητα χαμηλότερους όγκους στην αγορά κάθε μήνα από την ονομαστική μηνιαία αύξηση των 400.000 bpd που έχει αποφασιστεί.

Οι μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), καλούν τον ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την προσφορά γρηγορότερα για να μειώσουν τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και να περιορίσουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ποσοστώσεων του ομίλου και της πολύ χαμηλότερης πραγματικής προσφορά στην αγορά.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ της Αφρικής, κυρίως οι μεγάλοι παραγωγοί Αγκόλα και Νιγηρία, δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω έλλειψης επενδύσεων και δυναμικότητας. Άλλοι παραγωγοί δεν μπορούν επίσης να αυξήσουν υπερβολικά την παραγωγή. Οι μόνες με αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου