ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές στην Ευρώπη στο φυσικό αέριο

σε-ιστορικό-υψηλό-οι-τιμές-στην-ευρώπη-248862

Εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με άνοδο πάνω από 20% μέσα σε λίγες ώρες οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, μετά από την αντιστροφή της ροής ρωσικού αερίου,που ρέει πλέον από την Γερμανία προς Πολωνία και όχι αντίστροφα,σύμφωνα με τον πάροχο δικτύου Gascade.

Η αλλαγή στις ροές πιθανότατα αντανακλά χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου, δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να καταναλώνει φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τις ήδη εξαντλημένες αποθήκες της. Καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με τη γερμανική αιολική παραγωγή να πέφτει σε χαμηλό πέντε εβδομάδων,λόγω του ότι οι άνεμοι που πνέουν είναι χαμηλής έντασης.

Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τον σταθμό Mallnow, που τερματίζεται ο αγωγός Yamal-Ευρώπη, έπεσαν στο μηδέν και η σύνδεση ρέει αντ’ αυτού προς τα ανατολικά, προς την Πολωνία. Η αλλαγή στην κανονική κατεύθυνση ήταν γνωστή, αφού δεν δεσμεύτηκε καμία χωρητικότητα ροής αερίου στο Mallnow την Τρίτη σε διάφορες δημοπρασίες.

«Η Gazprom απλά δεν χρειαζόταν χωρητικότητα στο Mallnow σήμερα, για να εκπληρώσει τις υπάρχουσες συμβατικές της υποχρεώσεις», είπε η Yafimava. «Πιστεύω ότι δεν θα δούμε σημαντικές ημερήσιες κρατήσεις στο Yamal κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, αλλά θα υπάρξει περιορισμένη άνοδος τον Ιανουάριο».

Η Gazprom ρέει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου πιέζει για την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. Οι περιορισμένες προμήθειες έχουν αναγκάσει την Ευρώπη να βασιστεί στις εξαντλημένες αποθήκες αερίου της και να προσφύγει στον άνθρακα.πιο χαμηλό πέντε εβδομάδων.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου