ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας 15,5 δισ. ευρώ ενέκρινε το ΔΝΤ

πρόγραμμα-στήριξης-της-ουκρανίας-155-δι-623632

Νέο τετραετές πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ουκρανίας ύψους 15,5 δισ. ευρώ ενέκρινε την Τετάρτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τα 15,5 δισ. ευρώ θα δοθούν στη βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίζεται από το Ταμείο, καθώς από πρόσθετους πόρους από τη διεθνή κοινότητα.

Όπως ανέφερε, η νέα στήριξη θα υποστηρίξει την άμεση οικονομική σταθεροποίηση της Ουκρανίας και μια σειρά από βαθιές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις πολιτικής που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ισχυρής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τον ουκρανικό λαό.

Η ίδια είπε πως η αλλαγή προγράμματος στήριξης είναι σύμφωνη με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας και θα παράσχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, περισσότερο χρόνο, περισσότερη ευελιξία, και καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Παράλληλα διευκρίνισε πως θα διατεθούν και άλλες διμερείς ή πολυμερείς χρηματοδοτικές στηρίξεις για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως σε διαβούλευση με τους δανειστές της χώρας η ουκρανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα με σκοπό τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, τόνισε δε πως οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, καθώς έχουν διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και ενέχει κινδύνους, ιδίως εκείνους που προκύπτουν από τη σύγκρουση στα ανατολικά της χώρας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα στο Μινσκ φαίνεται έως τώρα να τηρείται, και ελπίζω ότι μπορεί να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια ζωών», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου