ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Προτρέπει τις βαλκανικές χώρες να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις

δντ-προτρέπει-τις-βαλκανικές-χώρες-να-626450

Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια: 15 χρόνια οικονομικής μετάβασης» αναφέρει πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν επιτύχει σημαντικές οικονομικές επιτυχίες τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά πρέπει να ολοκληρώσουν την μετάβαση στην οικονομία της αγοράς και να προετοιμάσουν το έδαφος για τη μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη.

Η έκθεση που θα παρουσιασθεί σήμερα Τρίτη στη Βιέννη από τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, εστιάζει στις Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, σημειώνοντας πως οι οικονομίες των χωρών αυτών υστερούν έναντι άλλων χωρών που πέρασαν ανάλογες μεταπτώσεις.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως αν και τα Δυτικά Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 άνοιξαν στο παγκόσμιο εμπόριο, έγιναν εξαγωγικός προσανατολισμός, επέκτειναν το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και ανέπτυξαν το τραπεζικό τους σύστημα, ωστόσο η «μεταμόρφωση» αυτή έχασε τη δυναμική της στα μέσα της δεκαετίας του 2000, κάτι που όπως υποστηρίζει το Ταμείο οφείλεται εν μέρει στην μεταρρυθμιστική κόπωση και στην καταπάτηση κεκτημένων συμφερόντων.

Στη συνέχεια, η οικονομική κρίση του 2008 έπληξε σκληρά τις χώρες αυτές, και ανέδειξε τα διαρθρωτικά τρωτά σημεία τους.

Ο Ντέιβιντ Λίπτον, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αναφερόμενος στην έκθεση του Ταμείου σημειώνει πως η βασική της συνεισφορά είναι ότι υπογραμμίζει την «ατελή» διαδικασία μεταρρύθμισης στην περιοχή. «Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις η ισχνή ανάπτυξη των τελευταίων ετών θα μπορούσε να γίνει κανόνας», ανέφερε.

Για να ξεπεραστεί η κατάσταση αυτή το ΔΝΤ προτείνει να διασφαλιστεί η μακροοικονομική σταθερότητα και να ξεκινήσουν βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει οι χώρες αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους και να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους, να επενδύσουν σε εμπορεύσιμους τομείς, να προωθήσουν τις εξαγωγές, να μειώσουν το εμπορικό τους έλλειμμα, αλλά και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να ιδιωτικοποιήσουν κρατικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να απομυζούν τους δημόσιους πόρους και να βελτιώσουν την αγορά εργασίας.

Θανάσης Κουκάκης/Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου