ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα τέλη της άλλης εβδομάδας οι πρώτες προκαταβολές για το πετρέλαιο θέρμανσης

στα-τέλη-της-άλλης-εβδομάδας-οι-πρώτες-583807

Στα τέλη της άλλης εβδομάδας εκτός απροόπτου θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι πρώτες προκαταβολές για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Την εκτίμηση αυτή έκαναν πριν λίγη ώρα μιλώντας στο www.newmoney.gr παράγοντες τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του ΥΠΕΚΑ που ασχολούνται, από τη δική του σκοπιά, ο καθένας με το θέμα.

Όπως είναι γνωστό, η εγκύκλιος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης προβλέπει ότι η προκαταβολή ύψους 25% καταβάλλεται στον δικαιούχο σε 20 ημέρες μετά την έγκριση της αίτησης από το σύστημα (και όχι από την υποβολή της αίτησης). Συνεπώς και με δεδομένο ότι το σύστημα άνοιξε για τους δικαιούχους στις αρχές Νοεμβρίου, οι πρώτες προκαταβολές θα δοθούν το νωρίτερο στις 20 του μήνα, ή λίγο αργότερα.

«Είναι τουλάχιστον υπερβολικό να μας κατηγορούν ότι …κρύβουμε τις προκαταβολές, αφού ακολουθούμε πιστά το 20ήμερο» έλεγε παράγων του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν υποβληθεί στο Σύστημα σχεδόν 370.000 αιτήσεις για το επίδομα και έχουν εγκριθεί περίπου 337.000.

Φέτος, υπάρχει αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι, σε μεσοσταθμικό ποσοστό 28%, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περυσινή χρονιά (2012-13), ήταν περίοδος κατάρρευσης της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με πτώση σχεδόν 70% σε σχέση με την περίοδο 2011-12.

Η σωστή φετινή προετοιμασία για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, όπως και η διεύρυνση των κριτηρίων για την χορήγησή του, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης.

Στη φετινή σεζόν, με μια συνήθη τιμή 1,25 ευρώ το λίτρο, η τιμή τελικά μειώνεται σε 0,95 ευρώ το λίτρο για τον δικαιούχο επιδόματος, δηλαδή στα επίπεδα πριν την αύξηση του φόρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) για τη χορήγηση του επιδόματος, καλύπτουν περίπου 580.000 φορολογούμενους.

newmoney.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου