ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: 259 εκατ. ευρώ χρωστά σε δάνεια

δεσφα-259-εκατ-ευρώ-χρωστά-σε-δάνεια-584014

Δώδεκα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχει συνάψει η ΔΕΣΦΑ, συνολικού ποσού 425.000.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως προκύπτει, τα 11 από τα 12 δάνεια είναι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ένα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το σημερινό ανεξόφλητο υπόλοιπο των εν λόγω εγγυημένων δανείων είναι 259 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών αν αληθεύει ότι έχουν συναφθεί δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αν δεν πληρώσει ο αγοραστής θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ανάμεσα στα ερωτήματα που είχε θέσει η κ. Μακρή ήταν αν έχουν χορηγηθεί 262 εκατομμύρια ευρώ κρατικές ενισχύσεις στην εταιρεία ΔΕΣΦΑ και ακόμα με ποια κριτήρια δόθηκε η ΔΕΣΦΑ για 400 εκατομμύρια ευρώ, με 1,5 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού.

Στην απάντησή του ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι «σκοπό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αποτελεί η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, που περιέρχεται στην κυριότητά του, με ειδικότερους στόχους τη μείωση του δημόσιου χρέους και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, των προβλέψεων των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του ισχύοντος εθνικού και κοινοτικού δικαίου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου