ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί

πότε-θα-αποζημιωθούν-οι-πυρόπληκτοι-π-455715

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ το Νοέμβριο αναμένεται να καταβληθεί προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα έδωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά την διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν για τους πυρόπληκτους σε Σπάρτη και Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο οι αποζημιώσεις για την ανανέωση και την αγορά νέων ζώων ή μελισσοσμηνών θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι ήδη ολοκληρώνονται τα ατομικά πορίσματα, με την προκαταβολή να καταβάλλεται περί τον Νοέμβριο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η αποπληρωμή του συνόλου της αποζημίωσης.

Ιδιαίτερα για τις ελαιοκαλλιέργειες ο ΕΛΓΑ προτίθεται να προχωρήσει και στην αποζημίωση για την εκφύτευση και φύτευση νέων δενδρυλλίων για τα οποία οι παραγωγοί θα στηριχθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους για τα προσεχή 4 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια σύσκεψη, αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ξεκαθάρισε ότι μέσα στον πρώτο μήνα -μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα- καταβάλλεται ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρώνεται το συνολικό ποσοστό για την κάλυψη μέχρι και του 70%της βεβαιωθείσας ζημιάς, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται -εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές- και τα δέντρα.

Σημείωσε δε, ότι αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αρκεί -όπως διευκρίνισε- να είναι ενήμεροι στον ΕΛΓΑ και να είναι δηλωμένοι στο ΟΣΔΕ. Η αποζημίωση αυτή, ωστόσο, θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε ο Χρ. Τριαντόπουλος, ο βιοπορισμός των εν λόγω δεν εξαρτάται από την εν λόγω απασχόληση.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου