ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Για το κραχ ευθύνεται η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

κίνα-για-το-κραχ-ευθύνεται-η-αύξηση-των-358925

Αξιωματούχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε πως για την πτώση των χρηματιστηρίων ευθύνεται η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και όχι η υποτίμηση του γουάν

Η υποτίμηση του γουάν από την Κίνα δεν πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πρόσφατη μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, δήλωσε αξιωματούχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας στο Ρόιτερς. Ο Γιάο Γιούντονγκ, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Τραπεζικής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι, αντίθετα, οι ανησυχίες για μία πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος μπορεί να έχουν προκαλέσει τη φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) πρέπει να καθυστερήσει την όποια αύξηση των επιτοκίων για να δώσει τον χρόνο στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών να ετοιμασθούν.

«Η συναλλαγματική μεταρρύθμιση της Κίνας δεν έχει καμία σχέση με την αστάθεια των παγκόσμιων χρηματιστηρίων, αυτή οφειλόταν κυρίως στην επικείμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Fed», δήλωσε ο Γιάο.

Τα σχόλια του Γιάο, που έγιναν την ίδια ημέρα που τα κρατικά μέσα στην Κίνα υποστήριζαν την πολιτική της χώρας, δείχνουν την ευαισθησία του Πεκίνου σε αναφορές ότι μπορεί να ακλουθεί κακή πολιτική. Ο Γιάο σημείωσε ότι η κινεζική οικονομία παραμένει σε υγιή βάση, αν και κάποιες οικονομίες αναδυόμενων αγορών θα αντιμετωπίσουν πιθανόν χρηματοπιστωτική κρίση στα επόμενα χρόνια, λόγω της πίεσης που θα υπάρξει στη ρευστότητα, εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τα επιτόκια.

«Έτσι, ελπίζουμε ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την αύξηση των επιτοκίων της, δίνοντας στις αναδυόμενες αγορές άφθονο χρόνο να ετοιμασθούν. Η Fed δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μόνο την αμερικανική οικονομία, αλλά θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη και την παγκόσμια οικονομία που είναι πολύ εύθραυστη», τόνισε ο Γιάο.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου