ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινεζικό ενδιαφέρον για 17 ελληνικά πολύτιμα μέταλλα

κινεζικό-ενδιαφέρον-για-17-ελληνικά-πολ-122348

Στο στόχαστρο κινεζικών εταιρειών βρίσκεται μία σειρά από σπάνια ελληνικά μεταλλευτικά κοιτάσματα, για τα οποία παρουσιάζεται αυξανόμενη ζήτηση από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας διεθνώς, καθώς θεωρούνται απαραίτητα για την παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, ανεμογεννητριών μέχρι και δορυφόρων.

Πρόκειται για συνολικά 17 πολύτιμα μέταλλα, τα οποία στην Ευρώπη βρίσκονται μόνο σε πέντε χώρες, στις Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία (Γροιλανδία) και Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της Κίνας να επενδύσει σε αυτά τα κοιτάσματα συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με αντιπροσωπεία επιχειρήσεων και αξιωματούχων, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή μεταλλευτικό συνέδριο που έγινε στη Μήλο.

Περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκεται στο υπέδαφος στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα χτυπάει την πόρτα καθεμιάς από αυτές τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες. «Η κινεζική αποστολή έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντική συνεργασία με την ελληνική πλευρά όσον αφορά τον ορυκτό της πλούτο» ανέφερε ο κινέζος πρεσβευτής Ζου Ξιαολί. «Ανοίξαμε δρόμο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα στο πλαίσιο πάντα της ευρωπαϊκής πολιτικής» είπε από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης.

Πέραν του ορυκτού πλούτου της χώρας που εκτιμάται ότι φθάνει τα 40 δισ. ευρώ, η αξία των 17 μεταλλικών στοιχείων (γνωστά ως σπάνιες γαίες) δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη. Ωστόσο δεν υπάρχει βιομηχανική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που να μην τα περιλαμβάνει, από κράματα αεροδιαστημικής, ελαφρούς μαγνήτες, και μπαταρίες ηλεκτροκίνητων και υβριδικών οχημάτων, μέχρι ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Αλλωστε η ζήτηση από την παγκόσμια βιομηχανία για τα ορυκτά αυτά αυξάνεται συνεχώς. Υπολογίζεται ότι οι ανάγκες από 130.000 τόνους που ήταν το 2010, θα φθάσουν τους 200.000 το 2015.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου