ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Βλέπει αγορές κρατικού χρέους από την ΕΚΤ το 2015

goldman-sachs-βλέπει-αγορές-κρατικού-χρέους-από-τ-3513

Την εκτίμηση ότι το φθηνότερο πετρέλαιο και αναμενόμενη ποσοτική χαλάρωση στην οποία θα προχωρήσει η ΕΚΤ το 2015 θα αποτρέψουν την διολίσθηση της ζώνης του ευρώ σε ύφεση διατυπώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τις προοπτικές του επομένου έτους που έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Το βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζας για το επόμενος έτος προβλέπει βελτίωση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά και διατήρηση των διευκολυντικών πολιτικών εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών διεθνώς.

Για την οικονομία των ΗΠΑ εκτιμά πως είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 3%, ενώ τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για την Ιαπωνία το βασικό σενάριο της GS αναφέρει πως είναι πιθανό να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 , κάτι που συνδέει με την υποχώρηση της δημοσιονομικής απορρόφησης (fiscal drag), της εξασθένηση των νομισμάτων (ευρώ – γεν), αλλά και με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Η Goldman Sachs θεωρεί πως μετά από μια μέση ανάπτυξη κατά 3% τα τελευταία δύο χρόνια, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρώς κατά περίπου 3,4% το 2015. Μάλιστα, σημειώνει πως παρά τη γενικά ισχυρότερη ανάπτυξη, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πολύ κάτω από το στόχο σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Για να τεκμηριώσει την πρόβλεψη αυτή η επενδυτική τράπεζα αναφέρεται στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, όπου η ισχυρή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ξεπέρασε την υποτονική αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs ο χαμηλός πληθωρισμός θα διατηρήσει διευκολυντική την παγκόσμια νομισματική πολιτική. Όπως τονίζει, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανόν να ξεκινήσουν την ομαλοποίηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ειδικά για τη ζώνη του ευρώ η Goldman Sachs υποστηρίζει πως η πιθανότητα μιας ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο 2015 με αγορές κρατικών ομολόγων (sovereign QE) έχει αυξηθεί καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω από το στόχο και η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια αρκετά μεγάλη αύξηση του ισολογισμού της.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η GS, η αύξηση του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου