ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι προσφορές για τα περιφερειακά αεροδρόμια

ανοίγουν-τη-δευτέρα-οι-προσφορές-για-τ-3520

Στην τελική ευθεία η παραχώρηση των 7+7 αερολιμένων – Στην πρώτη ομάδα η Σκιάθος

Στην τελική ευθεία έφτασε πια η παραχώρηση των 7+7 περιφερειακών αερολιμένων της χώρας, καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα ανοίξει τη Δευτέρα τις τεχνικές προσφορές και την Τρίτη τις οικονομικές προσφορές, που κατέθεσαν οι κοινοπραξίες Vinci – Ελλάκτωρ, Fraport – όμιλος Κοπελούζου και Corporacion America – ΜΕΤΚΑ.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, ενώ η δεύτερη τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Οι ιδιώτες θα αναλάβουν την λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας για 40+10 χρόνια, ενώ δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν έργα ύψους 200-250 εκατ. ευρώ τα πρώτα τέσσερα χρόνια.

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνουν ότι το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης των δύο ομάδων των 7+7 αεροδρομίων, που διεκδικούνται και από τα τρία σχήματα, προβλέπει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του Ταμείου, οι συμβάσεις διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των αεροδρομίων, απαγορεύουν αυξήσεις στις χρεώσεις πριν από την ολοκλήρωση των έργων και δεσμεύουν τους επενδυτές για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Οπως σημειώνουν, τα αεροδρόμια, με σημαντική επιβατική κίνηση, θα πρέπει να λειτουργούν συνεχώς, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα διέπονται από την εργατική νομοθεσία. Επίσης, όπως λένε, δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των αεροδρομίων θα βαρύνουν αποκλειστικά τον παραχωρησιούχο, με εξαίρεση τα εν εξελίξει δημόσια έργα στους αερολιμένες Χανίων, Θεσσαλονίκης και Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου