ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Washington Post: Θα αντέξει η Κίνα την επιβράδυνση της οικονομίας;

washington-post-θα-αντέξει-η-κίνα-την-επιβράδυνση-τ-339413

Κάποτε η πορεία της οικονομίας της Κίνας έμοιαζε ασταμάτητη. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της άγγιζε σχεδόν το 10% και κανένα εμπόδιο δεν ήταν αρκετό για να την ανακόψει. Μετά την κρίση του 2008 – 2009, η Κίνα κατάφερε να επανεκκινήσει την οικονομία της με ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης που αντιστοιχούσε στο 13% του ΑΕΠ της. Σήμερα όμως, αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ρόδινα.

Εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η χώρα θα μπορέσει τελικά να διατηρήσει την εσωτερική της σταθερότητα και παράλληλα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό γιατί, αναφέρει το δημοσίευμα, η Κίνα έκανε τα ίδια λάθη με την Ιαπωνία. Η Ιαπωνία είχε βασιστεί στις εξαγωγές και στις επενδύσεις μέχρι που μία αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, υπονόμευσε την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της. Έπειτα υιοθέτησε μία εύκολη νομισματική πολιτική, που οδήγησε σε φούσκες στα ακίνητα και στο χρηματιστήριο.
Παρομοίως, η Κίνα βασιζόταν στην ανάπτυξη από τις εξαγωγές της και όταν η οικονομική κρίση επιβράδυνε το εμπόριο, το γύρισε στα έργα υποδομής και στις επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία. Η οικονομία της Κίνας είναι εμφανώς αποδυναμωμένη και η ανάπτυξή της είναι πιθανώς κάτω από τον στόχο του 7% της κυβέρνησης – ίσως και πολύ χαμηλότερη. Όπως υποστηρίζουν ειδικοί, η οικονομία της Κίνας μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ωστόσο δεν είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα ακολουθούν ανοδική πορεία, όπως και η κατανάλωση.
Επιπλέον η κινεζική κυβέρνηση επενδύει περισσότερα στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και στον τουρισμό. «Παρόλα αυτά η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει παγκόσμιες συνέπειες. Η ακόρεστη όρεξη για πρώτες ύλες, πυροδότησε μία φούσκα που τώρα έχει σκάσει. Οι τιμές ανέβηκαν και έπεσαν απότομα. Παραγωγοί από την Αυστραλία έως τη Βραζιλία και τη Σαουδική Αραβία δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα. Αυτοί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, υπερεκτίμησαν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας. Αυτός ο λάθος υπολογισμός κρατάει πίσω την παγκόσμια οικονομία» αναφέρει η Washington Post.
Και συνεχίζει: «Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η σχέση μεταξύ της οικονομίας και της πολιτικής. Θα μπορέσουν οι περισσότεροι Κινέζοι να προσαρμοστούν στους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμη υψηλοί για τα δυτικά δεδομένα; Ή η χαμηλότερη ανάπτυξη θα αποδυναμώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα; Θα γίνει η Κίνα πιο εθνικιστική και μερκαντιλιστική στο εξωτερικό προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά της προβλήματα;»
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου