ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η UBS προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,5% από το 2015

η-ubs-προβλέπει-για-την-ελλάδα-ανάπτυξη-25-α-109649

Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εφέτος, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και αισθητή επιτάχυνση στο 2,5% για το 2015, προβλέπουν οι οικονομολόγοι της UBS.

Η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, βρίσκει στήριγμα στην εσωτερική ζήτηση, δηλαδή στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ ενδείξεις σταθεροποίησης υπάρχουν και στην αγορά απασχόλησης.

Όπως διαπιστώνει η UBS σε έκθεσή της (15.9.2014), η πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% που καταγράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελούσε την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη του 2008. «Βασική κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη είναι η ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης -τόσο της κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων- αλλά και η άριστη τουριστική σαιζόν», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανεργία θα κυμανθεί στο 26,9% φέτος (από 27,5% πέρυσι) και στο 25,2% για το 2015. Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,5% το 2015 (θα είναι στάσιμες φέτος), ενώ οι επενδύσεις παγίων προβλέπονται στο +2% φέτος και στο +7% το 2015. Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται αυξημένη κατά 0,3% το 2014 και 2,7% το 2015, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 5,5% και 6% αντίστοιχα.

Αναφερόμενη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, η UBS τονίζει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμευτεί για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητές της.

Όσον αφορά στις επόμενες σημαντικές προκλήσεις για τη χώρα, ο οίκος επισημαίνει ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους. Η αξιολόγηση αυτή θα επιχειρήσει να επιτύχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα που αλληλοσυνδέονται:

Το εάν είναι εφικτός ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με τα stress tests της ΕΚΤ και την εξάρτησή του από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Το χρηματοδοτικό κενό του 2015 (περίπου 10,5 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την έκδοση ομολόγων).

Αναφορικά με το επόμενο σημαντικό εμπόδιο στο πολιτικό μέτωπο, η UBS το εντοπίζει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου