ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάριο Ντράγκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από Δεκέμβριο

μάριο-ντράγκι-ανοιχτό-το-ενδεχόμενο-ε-269519

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τον Δεκέμβριο για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος, μιλώντας σήμερα στη Μάλτα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ σε νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων (πρόκεται για τα επιτόκια τα οποία λαμβάνουν οι τράπεζες για τη ρευστότητα που καταθέτουν στην ΕΚΤ).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, και ειδικότερα στο σκέλος που αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα επανεξεταστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας τον Δεκέμβριο. Παρόλο που, όπως αποκάλυψε, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πρότειναν η Τράπεζα να παρέμβει “εδώ και τώρα”.

Οι αγορές εξέλαβαν την αναφορά αυτή του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη ως σήμερα για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ), με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου στο επίπεδο του 1,1155.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας της ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι η ανάκαμψη παραμένει ανθεκτική. Ωστόσο, όπως είπε, εμφανίζονται εμπόδια από το εξωτερικό, τα οποία περιορίζουν τη συνολική ζήτηση.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όμως, όπως διευκρίνισε, η ευρωζώνη δεν βρίσκεται στα όρια του αποπληθωρισμού (deflation) -σε ένα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά, κυρίως το 2016-2017.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου