ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι προς Αθήνα: Χρειάζεται πιο πολλή δουλειά

ντράγκι-προς-αθήνα-χρειάζεται-πιο-πολ-562744

Η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται «στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ζητώντας από την Αθήνα «πιο πολλή δουλειά» και διαμηνύοντας ότι «αυτό επείγει».

«Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει» να εξέλθει από την κρίση, είπε ο Μ.Ντράγκι από την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας όμως ότι η Ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010» σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβη στη δήλωση αυτή στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στάθηκε αφορμή για να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απαιτώντας μεταρρυθμίσεις και υπήρξε ευκαιρία για να τεθεί το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο Μάριο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα πρέπει να «αποκατασταθεί ο διάλογος», την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές αναμένουν από την Ελλάδα μία λίστα από μεταρρυθμίσεις πριν από την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε την κυβέρνηση να είναι προσεκτική απέναντι στις «δημοσιονομικές επιπτώσεις» των προτάσεών της.

Αρνούμενος να προβεί σε εικασίες σχετικά με μία στάση πληρωμών στην Ελλάδα, που συνεπάγεται σχεδόν βέβαια με μία έξοδο από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ευρωζώνη διαθέτει τα μέσα απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης, τα οποία «θα χρησιμοποιούσε στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης».

Πάντως, αναγνώρισε ότι η Ευρωζώνη θα εισέρχετο σε «άγνωστο έδαφος» αν η ελληνική κρίση χειροτέρευε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου