ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ενταση του φοροκυνηγητού με κατασχέσεις

ενταση-του-φοροκυνηγητού-με-κατασχέσ-139529

Του Νίκου Χατζησταματίου, Δικηγόρου

Το αναθεωρημένο μνημόνιο απαιτεί κατασχέσεις για είσπραξη φόρων, δηλαδή ασύστολο φοροκυνηγητό. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει διαχωρισμός των πλειστηριασμών του Δημοσίου από εκείνους των τραπεζών.

Υποτίθεται ότι με τη τράπεζα η διαδικασία αρχίζει με μια προσπάθεια εξώδικης επίλυσης της διαφοράς, στην οποία όμως η τράπεζα, από θέση ισχύος επιβάλει τους όρους της, χωρίς καν να λάβει υπόψη της οποιοδήποτε ισχυρισμό εισφέρεται από το δανειολήπτη, προτείνοντας ένα προαποφασισμένο από αυτή συγκεκριμένο πακέτο, με τη διαδικασία του take or leaνe it (είτε το δέχεσαι όπως προτείνεται, είτε όχι, χωρίς συζήτηση). Αν δεν αποδεχθείς τη μόνη προτεινόμενη από τη τράπεζα λύση, τότε προχωρά η έκδοση διαταγής πληρωμής και αρχίζει η εκτέλεση, με επιβολή κατάσχεσης σε ακίνητό σου και σε 7 έως 8 μήνες θα ακολουθήσει ο πλειστηριασμός του.

Το δημόσιο προχωρά με πιο γρήγορες διαδικασίες, ενώ από την 1η Μαΐου 2018 μπαίνει και αυτό στη τεχνολογία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Τα παραπάνω δεν κάνουν πρακτικά κάποια ουσιαστική διαφορά, μια και οι δυο μπορεί στο τέλος να μας έχουν πάρει το σπίτι, με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς ιδιαίτερα ένδικα μέσα προστασίας του πολίτη ή δανειολήπτη.

Υπενθυμίζω ότι οι σήμερα κυβερνώντες βγήκαν με συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ενώ βέβαια δεν μας είχαν πει τίποτα για τα χέρια του Δημοσίου.

Και. Ήρθε η βόμβα Μάριο Ντράγκι για τους πλειστηριασμούς. Αναφέρει λοιπόν ο Ντράγκι, σε απάντηση ερώτησης Ευρωβουλευτή μας ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τροποποιήσεις στην προστασία δανειοληπτών, απαιτώντας μάλιστα οι πλειστηριασμοί να γίνονται πλέον σε πλήρη γεωγραφική κάλυψη σε όλη την Ελλάδα …

Λέγει λοιπόν ο κος Ντράγκι: «…Ένα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρόλο που σύμφωνα με τις προβολές των τραπεζών η ανάκτηση κυριότητας ή η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν αποτελούν βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων». (Δηλαδή να γίνονται πλειστηριασμοί για να … τρώγουν τα funds τα ακίνητα που με κόπο έχτισε ο Έλληνας, όχι για να σωθούν οι τράπεζες).

«… Καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώνονταν συχνά διακοπές ή ακυρώσεις πλειστηριασμών, οι ελληνικές αρχές έλαβαν μέτρα προκειμένου να θεσπίσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διενέργεια τόσο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και των παραδοσιακών πλειστηριασμών στα δικαστήρια». (Δηλαδή, ουσιαστικά, χαιρετίζει τη κατάργηση της δικαστικής προστασίας του πολίτη)

«Η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας». (Δηλαδή πρέπει να βάλουμε χέρι και τα ακίνητα στα παραθεριστικά κέντρα, νησιά, Πήλιο κλπ)

Και το επιστέγασμα του θράσους του κυρίου αυτού αφορά η παρέμβασή του στο θέμα των υπερχρεωμένων.

Λέγει λοιπόν:

»Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κοινωνικής προστασίας, … και ιδίως τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (Ν.3869/2010) … η εφαρμογή του νόμου έχει προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στην πράξη. Αυτό αντιβαίνει στον στόχο της ταχείας διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για παράδειγμα, με τη μη επαρκή αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών από την υποβολή αίτησης υπαγωγής τους σε προστασία ή με τον προγραμματισμό ακροαματικών διαδικασιών στο απώτερο μέλλον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχουν κατακλύσει το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν επομένως τη δέσμευση να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανεπάρκειες στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. (Για όσους δεν καταλαβαίνουν, ενοχλείται ο κύριος αυτός και οι δικοί μας ανέλαβαν να … καταργήσουν και αυτόν τον δικαστικό έλεγχο)

Φαίνεται ότι ξέχασε ο κύριος αυτός ότι η ΕΚΤ προκάλεσε την τεχνητή χρηματοπιστωτική ασφυξία της Ελλάδας το 2015, ενώ, την ίδια στιγμή αποκόμισε υπερ-κέρδη από την κατοχή ελληνικών ομολόγων που εξαιρέθηκαν από το κούρεμα του 2012 (PSI).

Φαίνεται ότι ξέχασε ο κύριος αυτός ή μάλλον δεν του περιέγραψαν οι δικοί μας την κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που χάνουν την κατοικία τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ.

Φαίνεται ότι ξέχασε ο κύριος αυτός, ότι, μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζει να πληρώνει ο ελληνικός λαός για τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική ελληνική οικονομία και αυτές να παραμένουν κάτω από τον έλεγχο της Τρόικα και των ιδιωτών μετόχων τους, ανακεφαλαιοποιούμενες, κατά τα άλλα, σε βάρος του ελληνικού λαού.

Σαν δεν ντρέπονται!!!

Όλοι τους.

Ο Ντράγκι δεν έχει λόγο να ντραπεί πολύ. Αμείβεται για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Οι άλλοι όμως. Οι απόπατοι της ιστορίας, που, θεωρώντας τον ελληνικό λαό «λαό ηλιθίων» ελπίζουν και σε δικαίωση του πολιτικού τους αμοραλισμού και της άρρωστης ιδεοληψίας τους.

Τελειώνοντας. Αν κάποιος από τους κυβερνώντες θέλει να αποβάλει τους βαρείς τίτλους που δικαιολογημένα θα του προσάψει η ιστορία, στο άμεσο και όχι απώτερο μέλλον, ας γίνει «Σόλων». Και αφού διαβάσει-μελετήσει προσεκτικά το θεσμό, όπως τον δίδαξε και εφήρμοσε ο Σόλωνας, να οδηγήσει τη χώρα στη «σεισάχθεια», για να ξαναμπεί η χώρα στην ανάπτυξη και να έλθει η ελπίδα για ένα «χρυσόν αιώνα», γιατί, αλλιώς, τα χειρότερα έρχονται.

Βγαίνοντας από την τυπική διαδικασία του Μνημονίου, θα εισέλθει η χώρα στο φαρ-ουέστ των αγορών, για πολλές δεκαετίες και οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι, μαζί με τα Funds φαγώματος των τραπεζών και των ακινήτων των ελλήνων πολιτών θα έχουν στήσει πανηγύρια και χορούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου