ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στην εβδομάδα καταβάλλεται το επίδομα των 800 ευρώ – Β’ γύρος τον Μάιο

μέσα-στην-εβδομάδα-καταβάλλεται-το-επ-122596

Οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου για τις ανάγκες της χώρας σε ρευστό είναι συνεχείς. Ήδη από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι μαζικές εκταμιεύσεις χρημάτων καθώς θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε περισσότερους από 650.000 δικαιούχους αλλά και η προκαταβολή των 400 ευρώ στους επιστήμονες που θα κάνουν αίτηση συμμετοχής στα σεμινάρια τηλεκπαίδευσης.

Στο διάστημα 25-27 Απριλίου θα καταβληθούν ακόμη περισσότερα 800άρια ενώ εκκρεμεί το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και στους αυτοαπασχολούμενους. Εξίσου “απαιτητικός” σε ρευστό όμως θα είναι και ο Μάιος. Εκτός από την 3η δόση πληρωμής των 800 ευρώ που προγραμματίζεται για τις 5 έως 7 Μαίου, στις αρχές Μαίου θα καταβληθεί τελικώς και η λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Επίσης, για τον Μάιο η κυβέρνηση ήδη προγραμματίζει νέο γύρο καταβολής επιδόματος των 800 ευρώ και δεύτερο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς από τις αρχές Μαίου θα αρχίσουν να λήγουν οι “διαθεσιμότητες” των εργαζομένων χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποιες και πόσες επιχειρήσεις θα μπορούν να μπουν ξανά σε λειτουργία αν φυσικά έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τότε.

Το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αφορά ο δεύτερος γύρος αναστολών (δηλαδή αν θα είναι για 45 ημέρες ή για λιγότερο) και κατά συνέπεια το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης (μπορεί να είναι και μικρότερο των 800 ευρώ αν είναι λιγότερος ο χρόνος της διαθεσιμότητας) θα αποφασιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η μέχρι τώρα πορεία των αιτήσεων στα διάφορα μέτρα ενίσχυσης, έχει ως εξής:

1. Χθες, έληξε ο πρώτος γύρος υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος των 800 ευρώ από τους εργαζόμενους που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής. Από σήμερα, ξεκινάμε και πάλι από την αρχή με τους ΑΦΜ που τελειώνουν σε “ένα” ενώ ανοίγει και η τριήμερη προθεσμία (από τις 11 έως τις 13 Απριλίου) για τις διορθώσεις των λαθών. Προς το παρόν, έχουν γίνει αιτήσεις από 650.000 εργαζομένους σε καθεστώς αναστολής (επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ή εταιρειών που πλήττονται) και αυτοί (τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτών) είναι και υποψήφιοι για να εισπράξουν το επίδομα στις 15 Απριλίου. Κανονικά, οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μέχρι και τις 17 του μήνα επειδή όμως είναι Μεγάλη Παρασκευή και οι τράπεζες δεν λειτουργούν, το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τις 16 θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος πληρωμών.

2. Για τους επιστήμονες (γιατρούς δικηγόρους κλπ) έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είτε μέσω των εκπαιδευτικών κέντρων είτε απευθείας. Ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καταβληθεί η προκαταβολή των 400 ευρώ (από το σύνολο των 600 ευρώ) σε όσους κάνουν τις αιτήσεις.

3. Η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής μετατέθηκε για το πρώτο 10ήμερο του Μαίου καθώς ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι τις 10 Απριλίου, τελικώς δόθηκε παράταση μέχρι την 21η Απριλίου. Δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων θα γνωστοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή των χρημάτων, τα δάνεια μέσω Taxis θα δοθούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα υπάρξει και νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής (πιθανότατα άλλο ένα δις ευρώ) καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο: έχουν υποβληθεί πάνω από 55.000 αιτήσεις μέχρι τώρα. Επίσης, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί και η επανάληψη του επιδόματος των 800 ευρώ (που μπορεί να μην είναι 800 ευρώ καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το διάστημα στο οποίο θα αφορά η αναστολή εργασίας).

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου